Geen motivatie, geen medicatie

Recent onderzoek wijst uit dat de obesitasepidemie wordt gevoed door de beschikbaarheid van afslankpillen. Ja, leest u het nog maar een keer, het staat er echt. De oorzaak hiervan zou niet de onwerkzaamheid van de pillen zijn, maar heeft juist te maken met een dermate hoog vertrouwen van de consument in de afslankmiddelen, dat men verdere aanpassing van de leefstijl minder belangrijk acht.

Wanneer dit psychologisch gedrag van niet-aanpassen geldt voor alle medicatie, hebben we te maken met een onzinnige financiering van ons gezondheidszorgsysteem. Immers, bij zeer veel chronische aandoeningen valt de meeste gezondheidswinst juist te halen uit het overschakelen naar een gezondere leefwijze. Wanneer deze prikkel wordt weggenomen door een overdreven vertrouwen van de patiënt in de medische behandeling, wordt onze gezondheidszorg alleen maar duurder en levert behandeling zelfs gezondheidsverlies op.

Medicatie levert het beste effect wanneer deze in synergie met een leefstijlverbetering wordt gegeven. Een arts zou dus moeten overwegen níet voor te schrijven wanneer de patiënt diens leefstijl weigert aan te passen. Geen motivatie, dan geen medicatie. Hiermee wordt het medicijn weer het steuntje in de rug dat het behoort te zijn en niet dè oplossing van het probleem. Voor de apotheker blijft het een belangrijke taak de patiënt goed voor te lichten over de effecten die wel, en vooral ook niet, van de pillen zijn te verwachten. En vooral te benadrukken dat medicatie weliswaar een belangrijk, maar slechts één van de vele schakeltjes in de behandeling van de patiënt is.

Jos Lüers, hoofdredacteur

november 2014