Meneer Den Boef gaat binnenkort met zijn vrouw op vakantie naar Spanje. Hij bereidt zich goed voor op de reis en gaat naar de apotheek voor een medicijnoverzicht. Hij gebruikt namelijk drie verschillende tabletten voor zijn hart en twee voor zijn bloedsuiker. Bij de apotheek hangt een poster, waarop staat dat het ook mogelijk is online je medicatie in te zien. Dat lijkt meneer Den Boef wel wat. Zijn medicijnen en die van zijn vrouw veranderen namelijk nog weleens en op die manier hoeft hij niet telkens een nieuw overzicht bij de apotheek te halen.

Thuisgekomen gaat meneer Den Boef naar de website van zijn apotheek. Daar vindt hij snel de knop om zijn gegevens in te zien. Met enige moeite vult hij alles in en maakt een account aan. Zijn medicijnoverzicht krijgt hij echter niet te zien. Voor uw eigen veiligheid moet u eerst naar de apotheek komen om te laten controleren of u wel bent wie u zegt dat u bent, meldt de website.
De volgende dag gaat meneer Den Boef wederom naar de apotheek. ‘Voor mijn eigen veiligheid of zoiets’, mompelt hij tegen zijn vrouw. Hij vertelt het meisje aan de balie dat hij terug moest komen voor zijn account. Ze knikt, vraagt zijn naam en geboortedatum en zet een vinkje in de computer. ‘Het is in orde zo hoor, u krijgt nu een mailtje en kunt uw account direct gebruiken.’
Weer thuis start meneer Den Boef zijn computer op. Hij heeft inderdaad een mailtje van zijn apotheek met daarin een wachtwoord. Voor uw eigen veiligheid kunt u dit slechts eenmalig gebruiken. U dient direct een nieuw wachtwoord aan te maken, staat te lezen in het bericht. Na drie pogingen blijkt het gekozen wachtwoord eindelijk veilig genoeg en wordt het geaccepteerd. Meteen maar even opschrijven op zo’n gekleurd briefje, denkt hij, voordat ik het vergeet. Voor extra veiligheid moet u nu de verificatiecode invoeren die u per sms heeft ontvangen, staat op het scherm. Tja, waar is dat ding, denkt meneer Den Boef. Waarschijnlijk boven in de slaapkamer aan de oplader. Hij loopt de trap op en vindt zijn mobiele telefoon op het nachtkastje. En ja, er blijkt inderdaad een berichtje met een aantal cijfers en letters te zijn binnengekomen. Weer beneden, neemt hij verwachtingsvol plaats achter het computerscherm en voert de code in. U bent te lang inactief geweest, staat er. Ter bescherming van de veiligheid van uw gegevens bent u automatisch uitgelogd. Barst maar met je veiligheid, denkt meneer Den Boef en sluit het scherm af. Ik haal morgen wel een printje.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
januari 2017