Bij de onderhandelingen over het contract Farmaceutische Zorg 2018 lijken haakjes het belangrijkste struikelblok te worden. Onze schrijftaal biedt de mogelijkheid voor het gebruik van de leestekens haakje openen en haakje sluiten. Deze worden onder andere gebruikt om achtergrondinformatie, die als het ware terzijde wordt opgemerkt, af te zonderen van de rest van de zin. Hierdoor kunnen hoofd- en bijzaken eenvoudiger uit elkaar gehouden worden.

Wanneer haakjes, die van oorsprong in een zin aanwezig waren, plots achterwege worden gelaten, kan de interpretatie van een zin echter compleet veranderen. Dit is momenteel aan de orde bij een van afspraken uit de prescriptieregeling. Neem het volgende citaat: ‘Bij chronisch gebruik van (dure) geneesmiddelen door goed ingestelde patiënten wordt voor maximaal 3 maanden afgeleverd. Voor sommige geneesmiddelen voor chronisch gebruik kunnen uitzonderingen gemaakt worden.’ Als hier de haakjes worden weggelaten, kan een zorgverzekeraar besluiten dat de uitzondering de regel kan worden en minder dure geneesmiddelen gerust per jaar afgeleverd kunnen worden.
Hoe het kan gebeuren dat haakjes in een officiële regeling – door negen branchepartijen is ondertekend – opeens verdwijnen, is een raadsel. De handtekeningen onder het akkoord zijn kennelijk alleen op het laatste blad gezet, waardoor de mogelijkheid is gecreëerd om valsheid in geschrifte te plegen en zelfs verantwoordelijk minister Bruno Bruins om de tuin te leiden. Hij zegt in de beantwoording op Kamervragen expliciet dat er in de prescriptieregeling géén afspraken zijn gemaakt over de aflevertermijnen van goedkope geneesmiddelen.
Het is te hopen dat de contractonderhandelaars hun rug recht kunnen houden, want een aflevertermijn van een jaar betekent dat de met de aflevering gepaard gaande farmaceutische zorg wordt gemarginaliseerd tot bijzaak – met alle gevolgen voor apotheker én patiënt.
Tussen twee haakjes wil ik u wél een voorspoedig 2018 wensen.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
december 2017