Oraal magnesiumoxide heeft geen effect op het verminderen van nachtelijke beenkrampen
Annemarie Trapman en Gwen Roest, apothekers in opleiding tot specialist
mei 2017

Waarom dit onderzoek?
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tot 60% van de volwassenen last heeft van nachtelijke beenkrampen. Wanneer deze beenkrampen frequent optreden, geeft dit een verstoring van de nachtrust. Momenteel is er alleen bewijs dat het geneesmiddel hydrokinine het aantal krampaanvallen en de intensiteit van de krampen in de benen kan verlagen. In Europa en Latijns Amerika wordt vaak magnesiumoxide gebruikt om de krampen te behandelen. Er zijn echter nog geen studies over het effect van oraal magnesiumoxide op nachtelijke krampen gepubliceerd.

Onderzoeksvraag
Verlaagt orale magnesiumoxidesuppletie de frequentie en de ernst van nachtelijke beenkrampen en verbetert het hiermee de kwaliteit van leven en kwaliteit van slaap bij ouderen?

Hoe werd dit onderzocht?
In Noord-Israël is een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd. Proefpersonen konden zich vrijwillig aanmelden om mee te doen aan de studie. De personen kregen de eerste twee weken van de studie geen behandeling en hielden de episodes van beenkrampen bij. Dit werd gevolgd door vier weken waarin zij magnesiumoxide kregen of placebo. Tijdens deze periode hielden zij een dagboek bij. Het primaire eindpunt was de frequentie van de nachtelijke beenkrampen. Secundaire eindpunten waren ernst en duur van de beenkrampen, de slaapkwaliteit en de kwaliteit van leven.

Belangrijkste resultaten
Van de 166 personen die zich aanmeldden voor de studie werden er 72 geëxcludeerd, omdat zij niet aan de inclusiecriteria voldeden. Hiervan had 50% minder dan vier keer nachtelijk beenkrampen gedurende de screeningsfase. Uiteindelijk zijn 94 (56,6%) personen geïncludeerd. Hiervan hebben er 88 de studie afgerond. Het aantal episodes van nachtelijke beenkrampen was bij beide groepen tijdens de eerste twee weken nagenoeg gelijk. Ten opzichte van de eerste twee weken gaf zowel behandeling met magnesiumoxide als placebo een significante afname van de frequentie beenkrampen tijdens de nacht (p<0,001). Er werd echter geen significant verschil gevonden in effect tussen de placebo- en magnesiumoxidegroep (placebo -3,03 (4,53) magnesiumoxide -3,41 (4,05) en verschil -0,38 (0,48) p=0,67). Het effect op de intensiteit en de duur van de krampen was ook niet significant (magnesiumoxide p=0,38 en placebo p=0,30).

Consequenties voor de praktijk
De onderzoekspopulatie is geen afspiegeling van de normale populatie vanwege de vrijwillige participatie en de relatief kleine onderzoeksgroep. Er waren volgens de onderzoekers minimaal 110 personen nodig om een power van 80% te bereiken. Deze is echter in het onderzoek niet behaald. De studie toont aan dat magnesiumoxide niet effectiever is dan placebo om de incidentie van nachtelijke beenkrampen te verminderen. Zeer waarschijnlijk is een grotere studie met een langere follow-up nodig om effectiviteit van magnesium bij nachtelijke beenkrampen te kunnen onderbouwen.

Literatuur
Maor NG, Alperin M, Shturman E, Khairaldeen H, Friedman M, Karkabi K, Milman U. Effect on Magnesium Oxide Supplementation on Nocturnal Leg Cramps. A Randomised Clinical Trial. JAMA Intern Med 2017 Feb 20(epub): E1-E7.