Stinkende pillen

‘Zo goedkoop? Dat kan toch niet!’
Enige jaren geleden werden enkele grote internationale kledingketens, zoals Primark, Zara en H&M aan de schandpaal genageld vanwege de verkoop van producten, waarvan werd vermoed dat ze door kinderarbeid werden geproduceerd in onder andere China, Bangladesh en India. Sindsdien is het bewustzijn dat ‘schone’ kleding een prijs heeft, zeker toegenomen.
’Zo goedkoop?’ en ‘Dat kan toch niet!’ geldt helaas ook voor de prijs van vele generieke medicijnen. Onlangs toonde het BNNVARA-programma Zembla aan dat de hoge prijs voor in India geproduceerde pillen wordt betaald door het milieu en de fabrieksarbeiders. Ongeschoold personeel wordt uitgebuit en afgepeigerd en is gehuisvest in krotten van golfplaat. Afvalwater van de fabriek wordt barstensvol antibiotica en andere werkzame stoffen ongezuiverd in het oppervlaktewater geloosd.
Zorgverzekeraars, die vele uit India afkomstige medicijnen als preferent hebben aangewezen, verschuilen zich achter ‘Wir haben es nicht gewußt’, FDA-inspecties van de betreffende fabrieken en lokaal aanvaarde arbeids- en productieomstandigheden. Moeten apothekers zich dan ook maar verschuilen achter het zorgverzekeraarsbeleid en doorgaan met het verstrekken van deze stinkende pillen? Ik denk het niet, tenzij u het niet erg vindt om ook bloed aan uw handen te krijgen.
Apothekers moeten instaan voor de kwaliteit van de door hen verstrekte medicatie en niet alleen omdat ze hier door hun klanten op aangesproken kunnen worden. Zeker wanneer het consumentenvertrouwen een ernstige deuk krijgt vanwege onfrisse productiemethoden, is dit een goede reden om het betreffende product en alle andere producten van deze louche fabrikant(en) niet meer te verkopen. Maar bovenal heeft iedere apotheker volgens het Handvest van de apotheker een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn handelen.
Welke dappere apothekers durven het gevecht aan te gaan?

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
april 2018