Diabetes

Ruim 1,2 miljoen van de Nederlanders heeft diabetes. Een kwart miljoen daarvan weet dit nog niet. Wekelijks krijgen ruim duizend mensen te horen deze aandoening te hebben. Geschat wordt dat één op de drie volwassenen ooit diabetes type 2 krijgt, vooral door een ongezonde leefstijl.
Alle hens aan dek in de gezondheidszorg, zou je denken, om deze kostenslurpende diabetes-epidemie te lijf te gaan. Rondom elke bekende patiënt en iedereen, die risico loopt diabetes te ontwikkelen, een intensief samenwerkend team van zorgverleners, dat advies geeft over een gezondere leefstijl en nauwlettend de HbA1c, BMI en therapietrouw in de gaten houdt. Helaas is de praktijk anders, want in plaats van proactief, innovatief en effectief zorg te verlenen, werken we nu passief, reactief en naïef.
Waarom proberen we het tij niet te keren in onze nieuwe beroepsrichtlijn diabetes mellitus type 2? Waarom zou de apotheker niet het initiatief nemen om, bijvoorbeeld met eHealth-toepassingen, waardevolle leefstijlinformatie, meetwaarden en gebruikerservaringen te verzamelen en met risicopatiënten in gesprek te gaan? In plaats daarvan lijkt de conceptrichtlijn, die aan u voorgelegd is, een opmaat te zijn voor nog meer medisch farmaceutische beslisregels. Deze hebben in feite geen ander doel dan de verantwoordelijkheden, die de voorschrijvers laten verslonzen, op te lossen. Méér administratieve lastendruk – uiteraard tegen nultarief.
Beter dan elke andere zorgverlener, zou de apotheker, dankzij de laagdrempeligheid en frequente contacten, in staat moeten zijn de gezondheidstoestand van diabeten en de risicogroep te volgen en te begeleiden. Weg dus met die afhankelijke opstelling ten opzichte van de arts en het dichten van de gaten die anderen laten vallen. Laten we dit vertalen in een ambitieuze richtlijn die diabetes echt kan terugdringen en de apotheker een sleutelrol geeft.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
mei 2018