Wielrenner Chris Froome behaalde dit jaar een omstreden zege in de Giro d’Italia. Bij de Britse renner, die met nipt verschil won van onze landgenoot Tom Dumoulin, werd eerder dit jaar een te hoge concentratie salbutamol in zijn urine aangetroffen. Salbutamol wordt veelvuldig gebruikt door sporters met inspanningsastma, maar staat op de dopinglijst bij een dosering boven de 1600 microgram per dag. De aangetroffen concentratie in het plasje van Froome zou wijzen op een te hoge dosering, waarvoor hij nog geschorst zou kunnen worden. Desondanks startte hij in de ronde van Italië – en won.

Hoewel salbutamol op de verboden lijst van World Anti-Doping Agency (WADA) staat, is het prestatiebevorderende effect van het middel volgens experts discutabel. Alleen bij het wekenlange gebruik van orale doseringen die tien tot twintig keer boven de therapeutische dosering liggen, wijst onderzoek op een verlenging van de duur van een maximale inspanning ten opzichte van placebo en een mogelijk spieropbouwend effect. De veelvuldig voorkomende bijwerkingen als hartkloppingen en spierkrampen maken het gebruik als doping echter niet aantrekkelijk. Van therapeutische en hogere doseringen salbutamol per inhalatie is onbekend en onaannemelijk dat het de sportieve prestaties bevordert.
De overdreven aandacht van Nederlandse journalisten voor het vermeende dopinggebruik van Chris Froome is chauvinisme. Men had immers liever landgenoot Dumoulin op de hoogste trede van het podium zien staan. Door het veelvuldig gebruikte salbutamol – waar geen sterveling harder van gaat fietsen – te framen als superdoping, wordt Froome zonder proces berecht. Dat is jammer voor het imago van de wielrensport die zich langzaam bevrijdt van haar dopingverleden, voor topatleet Froome die een sportieve topprestatie heeft geleverd èn voor het vertrouwen van patiënten in het nuttige benauwdheidsmiddel salbutamol. Het zou beter zijn wanneer sportjournalisten uitspraken over werkzaamheid van geneesmiddelen aan apothekers overlaten.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
juni 2018