Lage dosis aspirine niet effectief als adjuvans bij behandeling veneuze beenulcera

Batool Jadoon en Hennie Hoekstra, apothekers in opleiding tot specialist
mei 2018

Waarom dit onderzoek?
Een beenulcus wordt normaliter behandeld met compressen. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat de helft van de patiënten na een behandeling van drie maanden nog niet genezen is. Alhoewel eerdere onderzoeken met 300 mg aspirine als adjuvans bij compressietherapie niet tot een duidelijk resultaat leidde, blijkt uit een heranalyse dat 150 mg aspirine als adjuvans bij veneuze beenulcus sterk geassocieerd is met genezing. Patiënten met veneuze insufficiëntie hebben namelijk een statistisch hoger plaatjesniveau in vergelijking met controlegroepen en patiënten zonder veneuze beenulcus. Aspirine remt de plaatjesaggregatie, wat zou bijdragen aan de genezing.

Onderzoeksvraag
Wat is het effect van dagelijks 150 mg aspirine als adjuvans bij compressietherapie voor de behandeling van veneuze beenulcera in vergelijking met placebo?

Hoe werd dit onderzocht?
De studie vond plaats in Nieuw-Zeeland en was dubbel geblindeerd. Patiënten met een veneuze beenulcus van minimaal vier weken oud werden gerandomiseerd in een aspirine- en een placebogroep. In totaal namen er 251 patiënten deel aan het onderzoek. Zij gebruikten eenmaal daags 150 mg aspirine of placebo tot aan genezing of tot aan het eind van het onderzoek. De grootste beenulcus werd gebruikt als referentiemaat. Deelnemers die aspirine al gebruikten, werden niet geïncludeerd. Er werd als primaire uitkomstmaat gekeken naar de tijd tot aan compleet herstel. Herstel werd gedefinieerd gezien als complete wondgenezing zonder korst.

Belangrijkste resultaten
Het verschil tussen de aspirine- en placebogroep was niet significant. De mediane tijd tot compleet herstel was 77 dagen in de aspirinegroep en 69 dagen in de placebogroep (hazardratio [HR] 0,85 (95% BI: 0,64-1,13; p=0,25). Het percentage patiënten dat compleet hersteld was bij het eindpunt was 70,4 in de aspirinegroep, in tegenstelling tot 80,2 in de placebogroep.

Conclusie en consequenties voor de praktijk
Een lage dosis aspirine verbetert en versnelt niet het herstel van veneuze beenulcera in vergelijking met de standaard compressietherapie. Deze conclusie lijkt echter niet overeen te komen met eerdere studies. Een verklaring hiervoor kan de bias in eerdere studies zijn of de lagere dosering aspirine die in deze studie is gebruikt. Voor de praktijk betekent dit dat als eerste keus bij veneuze beenulcera nog steeds de compressietherapie moet worden toegepast zonder lage dosering aspirine als adjuvans, totdat er eventueel meer bewijs is voor een hogere dosis aspirine.

Literatuur
Jull A, Wadham A, Bullen C, Parag V, Kerse N, Waters J. Low dose aspirin as adjuvant treatment for venous leg ulceration:pragmatic, randomised, double blind, placebo controlled trial (Aspirin4VLU). Br Med J 2017;359:j5157.