Ontelbaar

Hoe goed voorschrijvers de richtlijnen ook volgen en hoe nauwkeurig de apotheek de medicatie ook controleert en verstrekt, bij het gebruik kan het uiteindelijk allemaal nog faliekant misgaan. Vaak is dat geen onwil of bewuste keuze van de patiënt, maar is bijvoorbeeld de dosering onduidelijk of is het gebruik te ingewikkeld.
Fouten in het gebruik komen vooral veel voor bij inhalatiemedicatie. Het klaarmaken van het apparaatje en het correct uitvoeren van de inhalatiemanoeuvre, vereisen een goede instructie en een regelmatige evaluatie. Ondanks veel aandacht vanuit de apotheken hiervoor, bleef er een grote kans op foutief inhaleren bestaan, omdat veel dosisaerosolen niet beschikken over een telmechanisme. Hierdoor inhaleren veel patiënten gedurende dagen of weken wél het drijfgas, maar geen medicijn.
Met het beschikbaar komen van een externe teller die op iedere dosisaerosol geklikt kan worden, is voor deze ongewenste situatie nu een oplossing gevonden. Deze CountAir, ontwikkeld door onze Nederlandse collega-apotheker Gerrit van Ommeren, kan zonder recept worden aangeschaft. Fantastisch nieuws voor patiënten die regelmatig de tel kwijt zijn en hierdoor het risico lopen te weinig medicatie binnen te krijgen.
In dit nummer van Pharma Selecta leest u onder andere over de wijzigingen in de nieuwe GINA-richtlijn Astma. Opvallend hierin is dat in de eerste behandelstap de voorkeur uitgaat naar de combinatie van formoterol met een inhalatiecorticosteroïd. Toeval of niet, laten deze combinaties nu allemaal wél beschikken over een dosisteller.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
september 2019