Foppe

Foppe van MilOp 18 juli van dit jaar is Foppe van Mil overleden, een van de grondleggers van Stichting Pharma Selecta.
Jan Willem van Mil werd geboren op 16 juli 1950 in Waalwijk. Na zijn middelbare school ging hij farmacie studeren in Utrecht. Zijn eerste baan was openbaar apotheker te Groningen, bij apotheek Lewenborg. In 1981 nam hij de apotheek in Zuidlaren over. Hier heeft hij tot 2000 met hart en ziel gewerkt aan het verbeteren van de farmaceutische patiëntzorg. In deze tijd combineerde hij zijn werk met een parttime aanstelling aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2000 resulteerde dit in het proefschrift Pharmaceutical care, the future of pharmacy. Foppe speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de farmaceutische patiëntenzorg in Nederland en daarbuiten. Dit blijkt ook uit de vele functies die hij had: sinds 2000 was hij hoofdredacteur van het International Journal of Clinical Pharmacy, van 1996 tot 1999 voorzitter van Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE) en daarna secretaris en adviseur van deze organisatie. Hij gaf onderwijs en workshops op nationale en internationale congressen en inspireerde zo vele vakgenoten.
In 1986 richtte Foppe samen met een aantal andere idealistische apothekers Pharma Selecta op – een onafhankelijk en kritisch blad met informatie over nieuwe geneesmiddelen. Dat was toen het doel en dat is het nu, ruim 35 jaar later, nog steeds. Foppe is tot 2011 zeer actief geweest binnen Stichting Pharma Selecta: als voorzitter, hoofdredacteur, redacteur, beheerder van het adressenbestand en als raadgever. Wij zijn hem zeer erkentelijk voor al het werk dat hij voor de stichting heeft gedaan.
Met zijn heengaan verliezen we een bijzonder aardig mens, een dierbare vriend en een goede kok. Het was altijd een plezier om in zijn gezelschap te zijn. Wij wensen zijn grote liefde Roelof Bijleveld, met wie hij meer dan 40 jaar samen was, veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
oktober 2020