De sociale media werden in de afgelopen weken overspoeld met berichten en foto’s van bemondkapte apothekers die in ziekenhuizen en zorginstellingen mee mochten helpen bij het Voor Toediening Gereed Maken van de COVID-19-vaccins. Op de website van de KNMP is zelfs een apart hoekje ingericht waarin apothekers hun mooie verhalen kunnen delen over wat ze hebben gedaan op het gebied van coronavaccinatie. Prachtig natuurlijk, dat we zo trots zijn dat we als professioneel spuitopzuiger mogen bijdragen aan de bestrijding van deze pandemie, maar laten we niet vergeten dat het grootste deel van onze kennis en kunde met betrekking tot het inentingsproces nog ongebruikt blijft en momenteel wordt ingevuld door prutsende overheidsinstanties.

Zo gaat er veel mis bij de distributie en opslag, waardoor vaccins onbruikbaar of juist niet gebruikt worden en worden bewoners van instellingen op onlogische en inefficiënte wijze gevaccineerd. Ook is het registratiesysteem voor wie een vaccin heeft ontvangen, krakkemikkig en waarschijnlijk, evenals coronatest.nl, zo lek als een mandje, om nog maar te zwijgen van de betrouwbaarheid van de ingehuurde medewerkers die toegang hebben tot privacygevoelige persoonsgegevens.
Natuurlijk wordt er ook druk gelobbyd voor het beter benutten van de logistieke kennis van de farmaceutische keten en de goed werkende en beveiligde apotheek-informatiesystemen om deze gecompliceerde vaccinatiecampagne tot een goed einde te brengen. Maar de aandacht hiervoor wordt behoorlijk afgeleid door het zoethoudertje voor vele collega’s dat ze VTGM-hulpje mogen zijn voor de levensredders die écht de spuit in de bovenarm zetten. Een belangrijke schakel in het totaalplaatje uiteraard, maar slechts een fractie van wat onze beroepsgroep daadwerkelijk in dit proces zou kunnen betekenen.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
februari 2021