‘Wanneer gaan we naar het Malieveld?’ Een oproep die ik de afgelopen jaren bij veel apothekers heb gehoord. Getooid met spandoeken met leuzen, het gras platstampend, moeten de politici en de rest van Nederland maar eens horen en zien welke ellende dagelijks op het bord van het apotheekteam komt en tot welke onaangename communicatie met patiënten dit vaak leidt. Het zijn stoere woorden, maar tot daden is het niet gekomen. Ontbreekt het hier aan lef of is er een andere verklaring voor dit lijdzame afwachten?

De maat blijkt wél helemaal vol voor degenen die dag-in-dag-uit het meest geconfronteerd worden met de problemen aan de balie: de apothekersassistenten. Zij moeten voortdurend aan patiënten teleurstellende boodschappen overbrengen over leveringsproblemen, ontbrekende machtigingen en nieuwe hulpmiddelenleveranciers – ze worden hier regelmatig persoonlijk over afgeblaft. De actie #WeSlikkenHetNietLanger van beroepsvereniging Optima Farma moet de beleids-makers-met-oogkleppen duidelijk maken dat de toegankelijkheid van de apotheekzorg ernstig in gevaar is.
Het is dapper en uitermate noodzakelijk dat de apothekersassistenten deze actie op touw zetten en geeft aan dat het water ze aan de lippen staat. Het is te hopen dat hun collega’s, de apothekers, deze actie niet alleen steunen in woorden, maar deze keer ook in daden.
Dus apothekers, praat erover met je team, help bij het noteren van schrijnende gevallen en laat weten hoe blij je bent met hun initiatief om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg van de apotheek voor de toekomst te behouden. Het voortbestaan van de apotheek in zijn huidige vorm is in gevaar en dat willen we niet laten gebeuren! Onze assistenten voeren ook onze strijd. Doe daarom mee en laat weten dat je het ook niet langer slikt! https://optimafarma.nl/we-slikken-het-niet-langer/

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
augustus 2021