Nieuwe geneesmiddelen

Libronchin®, absolute sensatie?

WEETNIETLibronchin®, het nieuwe 'paradepaardje' van 'Bykare Care & Cure', gaat een absolute sensatie worden, als we de promotiefolder mogen geloven. 'En dat is niet zo vreemd als we de unieke wijze onder de loep nemen waarop Libronchin® een eind maakt aan zowel vastzittende als prikkelhoest'.

'Libronchin® vastzittende hoest' blijkt te staan voor acetylcysteïne bruistabletten en de 'Libronchin® prikkelhoest' is gewoon noscapinestroop. Niet echt handig om ze beide onder dezelfde merknaam uit te brengen.

Nieuw? Welnee!

Slecht? Nee, zeker niet, het zijn eerste-keusmiddelen! Goedkoper dan? Nee ook al niet!

Sorry, dan zijn er geen argumenten meer om Libronchin® een plaats te geven op ons zelfzorgschap! Beide middelen staan er al, merkloos en goedkoop.

 


 

De Kanttekeningen

Norvasc®, uw financiële bodyguard?

 

BELACHELIJKWat is de overeenkomst tussen debiteuren- en incassobeheer en een calciumantagonist. Eh, laat me denken! Niets toch zeker? Nee helemaal niets. De firma Pfizer ziet daar wel iets in en nodigt ons uit om in haar 'Norvasc® continue bodyguard programma' een cursus incasso- en debiteurenmanagement te komen volgen. Daar zien we dus helemaal niets in!
 

Mag het iets minder zijn ...

 

We hebben in Pharma Selecta wel eens ons beklag gedaan over de stortvloed aan goedbedoelde initiatieven die vanuit het WINAp over de openbare apotheek wordt uitgestort. Dat het te veel was en veel te snel achter elkaar kwam. En dat we de tijd niet kregen om er onszelf, en ook ons personeel, fatsoenlijk op voor te bereiden.

Bij nader beschouwen moeten we misschien wel constateren dat ook hier weer het honderd-milligramsyndroom opspeelt. Wij hebben als apothekers geleerd om 'ongeveer precies' 100 mg af te wegen. Dat is niet 99 milligram en niet 101 milligram. En juist dat honderd-procentdenken keert zich nu tegen ons. Als we met iets niet voor 100% uit de voeten kunnen, laten we het meestal maar liggen. Dan is het niet goed genoeg.

We weten dat deze regel binnen het analytisch gedeelte van de apotheek prima werkt; we zouden niet zonder kunnen. Maar onze taak als zorgverlener ligt veel meer op het communicatieve vlak en heeft vaardigheden nodig voor het managen van een apotheekteam. En dat, waarde vakbroeders en -zusters, zijn gebieden waar een score van 100% ver buiten het haalbare bereik ligt. Daar is een score van 60% prachtig, en als we in onze communicatie 80% succes scoren, zijn we een super-apotheek!

De ommezwaai naar het teamwork van de toekomst in een apotheek die werkelijk communiceert met alle cliënten, vereist misschien nog wel het meest dat wij zelf leren hoe we ons honderd-milligramsyndroom moeten gaan hanteren in de voorlichtende apotheekpraktijk anno 1999. Het zal niet meevallen, maar tevreden zijn met minder dan honderd procent kan nog steeds een fantastisch resultaat opleveren!
 

Gelezen

Prozac goed bij ejaculatio praecox?

 

In Turkije is een onderzoek bij 40 mannen uitgevoerd die lijden aan ejaculatio preacox. Deze ontvingen gedurende een maand fluoxetine en een even grote controlegroep ontving een placebo. Testen toonden aan dat de 'penile sensory threshold' aanzienlijk verbeterde. Van de patiënten behandeld met fluoxetine vond 80% hun behandeling effectief vergeleken met 10% bij de placebo behandelde groep. De behandeling met fluoxetine was echter tweeledig. Bijwerkingen waren vanzelfsprekend te verwachten. Van de fluoxetinegroep ervaarde 15% libidoverlies ten opzichte van 5% bij de placebogroep. Ook meldde 25% van de fluoxetinegroep vermoeidheid en leed 5% aan anejaculatie, beide bijwerkingen werden niet gemeld in de placebogroep. Volgens de auteur van dit artikel wilde geen van de fluoxetinegroep stoppen met de medicatie vanwege de bijwerkingen.[1] In een wat ouder dubbel-blind onderzoek werd gekeken naar de effectiviteit en veiligheid van fluoxetine, sertraline en clomipramine bij patiënten met ejaculatio preacox. De groep bestond uit 36 mannen van gemiddeld 44 jaar. Insluitingscriterium voor deze patiënten was een gemiddelde intra-vaginale ejaculatie latentietijd van minder dan twee minuten. Deze patiënten kregen alle drie de geneesmiddelen en een placebo in vier opeenvolgende maanden. De resultaten waren een verlenging ten opzichte van de uitgangs intra-vaginale ejaculatie latentietijd van 46 seconden naar respectievelijk 2,27 minuten, 2,30 minuten, 4,27 minuten en 5,75 minuten voor de placebo-, fluoxetine-, sertraline- en clomipraminegroepen. De patiënten ervaarden de seksuele bevrediging bij de behandeling met clomipramine voor henzelf alsmede voor hun partner als beste. De bijwerkingen waren echter bij de behandeling met clomipramine significant hoger dan bij de andere groepen. Conclusie uit dit onderzoek was dat de behandeling met sertraline bijna even effectief was in vergelijking met clomipramine en een aanzienlijk milder bijwerkingenpatroon toonde.[2]

WEETNIET De eerste en meest recente studie laat zien dat fluoxetine zeer bevredigende resultaten geeft bij de behandeling van ejaculatio praecox, echter de tweede studie liet geen twijfel mogelijk over de superioriteit van clomipramine en sertraline boven placebo en fluoxetine. Een vervolgstudie lijkt niet overbodig om aan te tonen welke medicatie het beste bij dit probleem kan worden voorgeschreven.

Literatuur: 1. Yilmaz U. Fluoxetine may be a useful treatment for premature ejaculation. J Urol 1999;161:107-111.

2. Kim SC et al. Efficacy and safety of fluoxetine, sertraline and clomipramine in patient with premature ejaculation: a double-blind, placebo controlled study. J Urol 1998;159:425-427.


 

Tacrolimus bij atopisch eczeem

Na 40 jaar lijkt er een nieuwe therapie ontwikkeld te worden voor atopisch eczeem. De standaardtherapie is momenteel het lokaal toedienen van corticosteroïden. Een nadeel van deze therapie zijn de systemische bijwerkingen. Omdat het immuunsysteem een rol speelt bij de ziekte, zijn ook immunosuppressiva bij atopisch eczeem onderzocht. De werkzaamheid van het immunosuppressivum ciclosporine was teleurstellend. Het nieuwe immunosuppressivum tacrolimus bleek echter effectief te zijn. Onlangs werd tacrolimus bij 180 kinderen met matig tot ernstig eczeem onderzocht. Een significante respons ten opzichte van placebo, werd gezien na drie weken tweemaal daags appliceren van een zalf met respectievelijk 0,03, 0,1 en 0,3% ciclosporine. Er werden geen ernstige lokale en systemische bijwerkingen gezien. Oorzaak van het verschil in werkzaamheid is waarschijnlijk, dat ciclosporine níet en tacrolimus wèl in de huid doordringt.

Literatuur: Frankel D. Lancet 1998;352:1604.


 

Therapie met arsenicum

De standaardtherapie bij acute promyelocytische leukemie is tretinoïne. Een aantal patiënten, behandeld met tretinoïne, vertonen echter na enige tijd een terugval. Onderzoekers van het Sloan-Kettering Memorial Cancer Centre in New York hebben aan twaalf van dit soort patiënten lage doses arseentrioxide intraveneus (160-515 mg) gedurende 12 tot 39 dagen toegediend. Een patiënt overleed door een andere oorzaak, maar de overige elf vertoonden een complete remissie. Er werden geen ernstige bijwerkingen gezien. Het mechanisme lijkt apoptosis (geprogrammeerde celdood) te zijn.

Literatuur: Soignet SL et al. N Engl J Med 1998;339:1341-1348.

 

 


 

En dan nog iets

Vroege vogels en nachtbrakers

Uit recent Brits onderzoek is gebleken dat mensen die na elf uur 's avonds aan hun welverdiende nachtrust beginnen, in ieder geval even gezond en intelligent zijn als degenen die voor die tijd naar bed gaan en relatief vroeg opstaan. De nachtbrakers blijken ook gemiddeld rijker te zijn dan vroege vogels! Dit in tegenstelling tot Ben Franklin's uitspraak: 'Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise'.

Bij een studie waarbij 1200 mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar waren betrokken, bleek dat er absoluut geen reden is voor superioriteit van de matineuzen. Een waarschuwing voor degenen die meer dan twaalf uur in bed liggen (en ook daadwerkelijk slapen): de kans op overlijden is twee maal groter dan voor mensen die negen uur of minder slapen. Het mortaliteitsrisico was het kleinst bij mensen die acht uur of minder slapen. Deze risico's voor de langslapers bleven na het uitvoeren van correctie, voor degenen die wegens ziekte of immobiliteit langer dan gemiddeld in bed vertoefden. De resultaten suggereren dat het niet verstandig zou zijn om meer dan acht uur per etmaal te slapen. Het feit of men vroeg of laat begint te slapen bleek geen enkel effect te hebben op de gezondheid. Dat de nachtbrakers gemiddeld een hoger inkomen genieten is hierbij een prettig detail. Moge u hieruit uw conclusies trekken!

Literatuur: Gale C et al. BMJ 1998;317:1675-1677.

 

 


 

Milleniumschaduw

Gelukkig Nieuwjaar. Als u dit leest heeft u nog minder dan 365 dagen te gaan om u voor te bereiden op de eeuwwisseling. Als u dit leest is het 1999 en is het al bijna niet meer te doen om de krant in te kijken zonder dat je aandacht wordt gevraagd voor het milleniumprobleem. Ook de radio luisteren, internetten of televisie kijken zonder in de schaduw te staan van het milleniumprobleem wordt bijkans onmogelijk, en dit zal alleen maar erger worden. Creatieve geesten willen zelfs de tijd vooruit zetten om het millenium te testen. Vragen om problemen dus. Farmacotherapie heeft geen probleem met de wisseling der eeuwen.

Geneesmiddelen zullen altijd hun werk in het lichaam blijven doen. Ook voorlichting over geneesmiddelen is ongevoelig voor de wisseling der eeuwen, alleen de inhoud zal in de loop der tijd wat veranderen. Nu, daarom is er Pharma Selecta. Objectieve en onpartijdige informatie op het gebied van farmacotherapie. Onafhankelijk van industrie, onafhankelijk van overheid en ook onafhankelijk van milleniumproblematiek. Gelukkig nieuwjaar en op naar 2000.