Louise en Petra

 

'Fantastisch', zeiden mijn volslanke vriendinnetjes toen ik ze eind middelbare school vertelde dat ik Farmacie ging studeren. 'Kun je mooi een afslankpil voor ons uitvinden'.

Die afslankpil is er inmiddels, als is ie dan niet door mij bedacht. Ik heb mijn vriendinnetjes er nog niet van op de hoogte gebracht, hoewel ze nog steeds volslank zijn (Rubens zou z'n vingers er bij aflikken). Waarom niet? Ik weet het niet. Misschien omdat ik niet geloof dat ze er gelukkiger van zouden worden. De effectiviteit van het middel is niet om over naar huis te schrijven; maximaal zo'n 10% in een jaar, mét dieet! Daar doen ze het echt niet voor; hun idealen gaan veel verder. Na een jaar wordt het moeilijk. Het behaalde gewicht is moeilijk vast te houden. De bijwerkingen zijn vervelend; vieze winden en vette ontlasting. Die hadden ze er zelf natuurlijk niet bij bedacht. Of hun darmen op lange termijn bestand zullen zijn tegen dit goedje? Ik kan het ze niet vertellen. Het zou natuurlijk best kunnen dat tumoren het er goed op doen. Blijft afwachten. Wat ik wel weet, is dat ze er flink krom voor moeten liggen. Die pillen zijn duur en voor eigen rekening. Gaan ze liever van naar de sauna. Deze pil is gewoon niet het ideaal dat zij voor ogen hadden. Daarom niet.

 

Waarschijnlijk hebben veel artsen er ook zo over gedacht. Via de dagbladen laat de fabrikant het publiek nu kennismaken met deze lifestyle drug. Via sluikreclame, want adverteren met receptgeneesmiddelen mag niet in Nederland. Nieuwsgierige obesen kunnen voor meer informatie doorklikken naar de website.

Misschien bellen ze me binnenkort: Louise en Petra.

Berendina van Solkema, hoofdredacteur