Rectificatie

Piloorlog(je)

Ongetwijfeld heeft u in de landelijke pers het bericht gelezendat één van de in Nederland meest voorgeschreven anticonceptiepillen, Microgynon-30®, vanwege productieproblemen bij Schering uit voorraad gelopen en tijdelijk niet leverbaar zou zijn. In een poging meer marktaandeel te verwerven is de concurrent Wyeth-Lederle hier onder het motto 'de een z'n dood is de ander z'n brood' direct op ingesprongen. In een schrijven gericht aan de huisartsen en apothekers worden deze aangespoord om haar, overigens veel duurdere, anticonceptiepillen Stediril-30® en Lovette® als alternatief voor te schrijven aan Microgynon-30®-gebruiksters. In een pinnige reactie hierop haalde Schering vervolgens fel uit naar de handelwijze van Wyeth-Lederle, die zij ver beneden de maat vindt.

Wij moeten toegeven dat wij best wel een beetje smullen van dergelijke openbare ruzies tussen twee fabrikanten. De aktie van Wyeth-Lederle kan niet echt verheven genoemd worden. Het valt Schering echter te verwijten dat zij de apothekers niet tijdig op de hoogte heeft gesteld van de productieproblemen. Het is natuurlijk triest om via de lekenpers te moeten vernemen dat een geneesmiddel niet verkrijgbaar is. Dit laatste verwijt dienen overigens de meeste geneesmiddelfabrikanten zich aan te trekken. Een producent die zegt verantwoordelijkheid tegenover de patiënt hoog in het vaandel te hebben staan, dient op z'n minst de zorgverleners eerlijk en op tijd te informeren over problemen met producten.
 

Duitse farmareus in Nederland

 

De grootste farmaceutische groothandel in Europa, het Duitse Gehe AG, gaat zich in Nederland vestigen. Gehe is reeds actief als groothandelaar in Duitsland, Oostenrijk (Herba Chemosan), Frankrijk (OCP), Portugal (Disprofar en CFR) en Groot-Brittanië (AAH). Daarnaast heeft het apotheekketens in Duitsland, Groot-Brittanië (Lloyd's Pharmacy, meer dan duizend apotheken), Italië (AFM) en Tsjechië (Inpharma). Op deze laatste activiteit, het opbouwen van een keten van apotheken, wil het zich in eerste instantie in Nederland richten. Volgens het bedrijf is Nederland een interessante groeimarkt, vanwege de sterke vergrijzing van de bevolking en de deregulerende maatregelen van de overheid. In een later stadium wil Gehe marktleider worden in de distributie van

geneesmiddelen.

Komen deze doelstellingen niet verrassend veel overeen met die van die ene groothandel die nog niet in buitenlandse handen was? Houdt u de kranten goed in de gaten!

 


 

Gelezen

Citalopram bij koopdwang

 

Dwangmatig shoppen, ofwel koopdwang is een onderschatte en moeilijk te behandelen aandoening die ernstige (financiële) consequenties kan hebben. De aandoening valt te scharen onder de obsessief-compulsieve stoornissen (OCS). De SSRI's paroxetine en fluvoxamine zijn reeds geregistreerd voor de behandeling van OCS.

In een twaalf weken durende open-label studie werd de effectiviteit van een ander SSRI, citalopram, onderzocht. Eénentwintig deelnemers kregen een startdosis van 20 mg citalopram per dag, zo nodig werd de dosering na twee weken opgehoogd. Aan het einde van de studie ondervond tachtig procent van de deelnemers minder koopdwang dan aan het begin van de studie.

Opvallend was dat negentien van de éénentwintig deelnemers van het vrouwelijke geslacht waren. Zouden de vooroordelen dan toch kloppen?

Bron: The Lancet 2000;356:2163.


 

Obesitas op jonge leeftijd

In de Verenigde Staten is een plan opgesteld om iets te doen aan het toenemende aantal jonge mensen met obesitas. Sinds 1980 is het aantal hiervan verdubbeld. Dit komt voornamelijk doordat jongeren minder bewegen en sporten en hun vrije tijd op een minder actieve manier invullen.

Zwaarlijvigheid bij jongeren verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie, colonkanker en depressie. Van obesekinderen tussen de vijf en vijftien jaar heeft 61% één of meer cardiovasculaire risicofactoren en 27% heeft er twee of meer.

Het is de vraag of het mogelijk is gedrag van een gehele bevolkingsgroep in een gezondere richting te sturen. Steeds meer zoeken mensen met slechte levensgewoonten hun heil in het slikken van extra vitamines of geneesmiddelen. Zo verschijnt zeer binnenkort de tweede afslankpil op de Nederlandse markt. Over enkele weken leest u er meer over in Pharma Selecta.

Bron: Br Med J 2000;321:1432.


 

Weersvoorspelling en ziekenhuisopnames

In Engeland is al een aantal jaren bekend dat bepaalde weersomstandigheden leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Nu is men van plan om de weersvoorspelling actief te gaan gebruiken bij het plannen van diensten in ziekenhuizen. Na het

begin van een koudeperiode duurt het drie dagen voordat een toename in hartinfarcten zichtbaar wordt, vijf dagen voordat beroertes toenemen en tien dagen voor longontstekingen.

Wellicht kan het weerbericht in de toekomst ook van dienst zijn om de personele bezetting in de apotheek te plannen.

Bron: Br Med J 2001;332:72.