Let op! Gewijzigd adressenbestand

Het adressenbestand van Pharma Selecta is helemaal opgeschoond en gecontroleerd. Het nummer dat voor u ligt is nog verstuurd met het oude adressenbestand. Het volgende nummer wordt met het nieuwe bestand verstuurd. Pharma Selecta wordt gratis toegezonden aan alle praktizerende apothekers en studenten in de tweede fase. Voor overige belangstellenden kost een jaarabonnement EUR 90. Mogelijke onjuistheden in het nieuwe adressenbestand kunt u schriftelijk melden bij:

Drukkerij Volharding, Postbus 1282, 9701 BG Groningen, fax: 050-3146071.

 


 

ACTUEEL

Europese legionella-website

GOEDVakantiegangers en touroperators kunnen vanaf 15 juli op http://www.ewgli.org kijken of hotels, campings of zomerhuisjes zich wel houden aan de legionella-afspraken (EWGLI = European Working Group for Legionella Infections van de Europese Unie). De EWGLI controleert of accommodaties, die te maken hebben gehad met legionella-infecties, maatregelen nemen om dit in het vervolg te voorkomen. Indien dit niet gebeurt zal de naam op de website worden opgenomen. Bij twee of meer gevallen van de veteranenziekte waarschuwt de EWGLI de gezondheidsautoriteiten van het land. Meldingen worden alleen gedaan van accommodaties in EU-landen. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet al sinds oktober 2000 verdachte locaties op een website (www.minvws.nl). Hier worden ook meldingen gedaan van landen buiten de Europese Unie.

Bron: http://www.nu.nl


 

DE KANTTEKENINGEN

Infuus-ellende

Ziekenhuisapotheken moeten in de zeer nabije toekomst geneesmiddelen gaan produceren volgens de Good Manufacturing Practice-ziekenhuis (GMP-z). Het bereiden van geneesmiddelen die beschikbaar zijn als handelspreparaat moet daarbij tot het verleden gaan behoren. De meeste ziekenhuisapotheken zijn daardoor gestopt met het produceren van basisinfusen. Deze infusen zijn jarenlang zonder enig probleem naar grote tevredenheid geproduceerd. Met grote moeite is afstand gedaan van de farmaceutisch interessante infuusbereiding met het vertrouwen dat infuusfabrikanten deze productie met een goede kwaliteit kunnen overnemen. Vervolgens zijn er leveringsproblemen van het handelspreparaat NaCl 0,9% 100 ml bij een grote infuusfabrikant. In eerste instantie wordt een ziekenhuisapotheek verplicht om in plaats van de 100 ml flacons 50 ml flacons de kliniek in te sturen. In tweede instantie worden er 100 ml flacons bezorgd uit Duitsland met daarop geen rood etiket maar een blauw etiket die in Nederland gebruikt worden voor spoelvloeistoffen! Het lijkt logisch dat er van infuusfabrikanten verwacht mag worden dat zij basisinfusen kunnen leveren met dezelfde service als ziekenhuisapotheken jaren hebben gedaan. De geleverde service en daarmee ook de kwaliteit is echter dusdanig slecht dat de handen soms weer gaan jeuken om die vertrouwde infuuslijn weer snel te gaan opstarten.
 

Weinig verbetering kwaliteit in medische artikelen

 

In een themanummer over peer review gaat JAMA (Journal American Medical Association) van 5 juni in op de wijze waarop onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. Een analyse van publicaties over gecontroleerde gerandomiseerde onderzoeken in Annals of Intern Medicine, British Medical Journal, JAMA, The Lancet en The New England Journal of Medicine wijst uit dat het nog steeds voorkomt dat uitkomsten op een mogelijk misleidende manier worden gepresenteerd, hoewel hierover sedert 1997 duidelijke richtlijnen bestaan. Ook mankeert er het een en ander aan de kwaliteit van de persberichten die deze tijdschriften verspreiden. Zo worden beperkingen van onderzoeken doorgaans niet genoemd en worden de uitkomsten regelmatig overdreven. Het is spijtig dat de redacties van genoemde toonaangevende tijdschriften er niet voor kunnen zorgen dat de onderzoeksresultaten correct gepresenteerd worden. Suggestieve uitkomsten beïnvloeden de mening van apothekers en artsen, tenslotte kun je niet verwachten dat iedere arts of apotheker ieder artikel tot op de bodem uitpluist om suggestieve uitkomsten te ontdekken.
 

Iedereen een pokkenvaccin

 

WEETNIETNa de aanslagen in de Verenigde Staten en de daardoor ontstane angst voor bioterroristische aanslagen, heeft oud-minister Borst op verzoek van de regering eind vorig jaar zestien miljoen pokkenvaccins besteld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De vaccins zijn nu gebruiksklaar. Nederland is met de Verenigde Staten het enige land dat het pokkenvaccin massaal liet maken. De Gezondheidsraad schreef onlangs in een advies aan de minister dat het niet nodig is om voor alle Nederlanders een vaccin paraat te hebben tegen het pokkenvirus. De Gezondheidsraad vindt dat Borst de pokkenvaccins heeft laten maken uit 'massapsychologische overwegingen'. De kosten van de zestien miljoen bestelde doses bedragen bijna veertien miljoen euro en per jaar bijna 230.000 euro voor opslag en onderhoud. De raad vindt dat Nederland zich niet blind moet staren op één virus. Een gemodificeerd griepvirus kan bijvoorbeeld veel meer ellende aanrichten.

Bron: http://www.minvws.nl


 

GELEZEN

Selectieve COX 2-remmers versus NSAID's

In een redactioneel artikel in het British Medical Journal wordt de vraag of selectieve COX 2-remmers superieur zijn ten opzichte van de klassieke NSAID's kritisch bekeken aan de hand van de resultaten van de CLASS. In CLASS (Celecoxib Long term Arthritis Safety Study) wordt celecoxib vergeleken met ibuprofen en diclofenac wat betreft het optreden van ulcuscomplicaties en symptomatische ulcera gedurende zes maanden. De conclusie was dat celecoxib was associated with a lower incidence of symptomatic ulcers and ulcer complications combined. In feite had de publicatie van CLASS betrekking op twee aparte en langer dan zes maanden durende onderzoeken. De protocollen van deze studies verschilden duidelijk van het gepubliceerde stuk met betrekking tot design, eindpunten, duur van de follow up en de analyse. Het betrof hier studies van celecoxib versus ibuprofen respectievelijk diclofenac die vijftien en twaalf maanden duurden. Wanneer de resultaten volgens het oorspronkelijke protocol worden gepresenteerd blijkt er geen verschil in het optreden van ulcuscomplicaties tussen de drie groepen te zijn. Wanneer een andere definitie van ulcuscomplicaties (zoals gehanteerd door de FDA) wordt gebruikt blijkt er zelfs een niet-significant voordeel voor diclofenac te bestaan. Worden de resultaten over twaalf maanden bekeken dan blijkt er geen significant verschil tussen de groepen te bestaan. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat in de tweede zes maanden vrijwel alleen in de celecoxibgroep ulcuscomplicaties optreden. De CLASS is betaald door Pharmacia, de fabrikant van celecoxib. De auteurs zijn van mening dat een grote meta-analyse nodig is gebaseerd op de individuele patiëntgegevens van alle - gepubliceerde en niet gepubliceerde - studies met selectieve COX 2-remmers. Uiteraard dient dit los van farmaceutische industriën te gebeuren. Bovendien moet de ruime verspreiding van de misleidende CLASS-resultaten (Pharmacia had 30.000 reprints besteld), worden gecompenseerd door een even ruime verspreiding van de correcte analyse van de gegevens.

In een tweede redactioneel artikel worden de potentiële alternatieven voor de selectieve COX 2-remmers besproken. NO blijkt een belangrijke rol te spelen bij allerlei inflammatoire processen en blijkt prostaglandines in de maag te kunnen vervangen zodat de maagwand meer beschermd blijft. Hieruit is een nieuwe groep ontwikkeld die aangeduid wordt als cyclo-oxygenase remmende stikstofoxidedonoren. Verder is bekend dat remming van COX leidt tot een toename van de synthese van leukotrieën B4 via 5-lipoxygenase. Uit dierproeven is gebleken dat remmers van zowel COX als 5-lipoxygenase geen schadelijk effect op de maagmucosa hebben. Recent is licofelon ontwikkeld dat beide enzymen remt. Deze nieuwe ontwikkelingen zouden het COX 2-remmer-debat wel eens kunnen inhalen en dus feitelijk overbodig maken.

Bronnen: BMJ 2002;324:1287-1288. BMJ 2002;324:1289-1290.