uit de praktijk

Snaveltjes toe

FOEI!Dat de farmaceutische industrie haar best doet om te weten te komen wat er leeft in de medische wereld, weten we. Om er achter te komen voor welke productkenmerken of behandelopties voorschrijvers gevoelig zijn (die even later gebruikt kunnen worden om de sympathie voor producten te wekken) hoort zij vertegenwoordigers uit het veld graag uit.

Astra Zeneca nodigde kort geleden ook weer deskundigen uit het veld uit voor een bijeenkomt. Met als thema 'marktonderzoek naar nieuwe behandelopties'. Wat er precies besproken wordt blijft ongewis. We kregen wel een uitnodiging maar geen verslag van de bijeenkomst onder ogen. En van de deelnemers hoor je ook weinig.

Astra Zeneca vermeldde onderaan de uitnodiging een voorwaarde: Gezien het vertrouwelijke karakter van deze avond vragen wij u een geheimhoudingsverklaring te tekenen voor hetgeen op deze avond besproken wordt.(!)

Eerst lekker eten, dan snaveltjes toe. Het lijkt wel de Fabeltjeskrant.
 

Gelezen

Lek

 

SLECHTIn Groot-Brittannië wordt sinds december het gebruik van SSRI´s bij kinderen afgeraden. Fabrikant SKB - inmiddels GSK - weet al heel lang dat paroxetine niet werkt bij kinderen. Dat het wel de nodige risico´s meebrengt (meer zelfmoordneigingen) vindt zij lastig, maar vooral slecht voor het imago van paroxetine. En aantasting van het imago van het succesvolle product paroxetine moet koste wat het kost voorkomen worden. Dit laatste blijkt uit een uitgelekt intern stuk uit 1998.

Een interne commissie besloot om behoedzaam om te gaan met tegenvallende resultaten van twee studies uit 1996 naar gebruik van paroxetine bij depressieve kinderen. Er werd besloten om de resultaten zodanig onder de aandacht te brengen dat er geen commerciële schade zou worden toegebracht aan het bij volwasssenen zo succesvolle paroxetine.

Daar waar resultaten positief waren, zouden ze binnen een maand in abstractvorm worden gepubliceerd op een psychiatriecongres.

De rest van de gegevens, zo bedacht SKB, zou worden verwerkt in een publicatie. Er werd hard aan gewerkt: de publicatie kwam al in juli 2001 tot stand. De interessante conclusie van het fenomenale stuk was dat paroxetine 'goed verdragen wordt en effectief is voor de behandeling van depressies van adolescenten'. Hoe zat het ook al weer bij gebruik bij kinderen? Juist: de resultaten vallen tegen, slechts bij tien procent effectief, met daarbij wèl meer zelfmoordneigingen.

Dat laatste werd duidelijk in 2003 toen de gegevens van de tegenvallende studies, samen met die van een nieuwe grotere studie (naar gebruik bij dwangstoornissen), ingestuurd werden naar de Britse overheid. Die zich er vervolgens goed over boog en in hetzelfde jaar het advies uitbracht SSRI´s niet meer bij kinderen te gebruiken.

Soms is het fijn dat dingen uitlekken, al is het na vijf jaar. Het schept in dit geval weer eens duidelijkheid over de belangen van de farmaceutische industrie.