OTC switch

 

Groot-Brittannië krijgt de wereldwijde primeur van het eerste statine met een OTC-status. Johnson & Johnson en MSD hebben van het UK Committee on Safety of Medicines, de Engelse registratie-autoriteit, groen licht gekregen om simvastatine 10 mg-tabletten zonder recept door de apotheek te laten verkopen. De consument kan het middel kopen na beantwoording van een vragenlijst waarmee de apotheker het risico op coronaire hartziekte vaststelt. Bepaling van het cholesterolgehalte wordt niet nodig geacht, aangezien een verhoogd risico op CHZ het gebruik van simvastatine rechtvaardigt, ongeacht de uitgangshoogte van het cholesterol.

Opmerkelijk is dat de OTC-status wordt toegejuicht door de Britse Hartstichting en door de apothekersorganisatie, maar niet door de consumentenorganisatie en even min door de British Medical Association. Men vreest, met name, vercommercialisering en verschuiving van de kosten van het NHS naar de patiënt.

Hoewel er geen plannen zijn om de OTC-status ook in ons land aan te vragen, is hier wel wat voor te zeggen. Nog steeds is er sprake van een forse onderbehandeling van de groep patiënten met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, wanneer het gaat om cholesterolverlaging. Receptvrije verstrekking van een statine door de apotheek zou deze onderbehandeling enigszins tegen kunnen gaan. Natuurlijk dient dit gepaard te gaan met een goede instructie, met name over leefregels en therapietrouw, maar dit is aan de apotheek wel toevertrouwd.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland onderzoekt op dit moment de mogelijkheden van de receptvrije verstrekking van de morning-afterpil. Prima! Dit zou mijns inziens uitstekend op een geprotocolleerde manier via de apotheek kunnen gebeuren. Plezierig en veilig voor de patiënt en een behoorlijke ontlasting van de (weekenddienst van de) huisarts.

Ik zou sterk willen pleiten voor herinvoering van de verdwenen UA-status. Goed geprotocolleerde verstrekking door de apotheek van een beperkt aantal relatief veilige geneesmiddelen zou de zorgfunctie van de apotheek enorm kunnen versterken. Bovendien wordt de druk op de huisarts verlicht. Daar kun je toch niet tegen zijn?

 

Jos Lüers, hoofdredacteur