Het woord koorts wordt ook gebruikt om andere omstandigheden van verhoogde activiteit te omschrijven. Zo wordt er vaak koortsachtig overlegd, bijvoorbeeld over hoe we wel of niet moeten reageren bij het lekken van vertrouwelijke stukken naar de sensatiedagbladen, waarin we door een directeur van een zorgverzekering op een schandalige manier van fraude worden beticht. De reactie hierop van KNMP-HB-lid Smals via de radio was wellicht beter uit de verf gekomen wanneer hij geprobeerd had zijn ijlen te onderdrukken door eerst twee paracetamol uit eigen voorraad achterover te slaan.

Het kenmerk van koorts is dat het vaak acuut ontstaat en een onplezierige gewaarwording is. Hierop is één belangrijke uitzondering. In cyclische perioden van vier jaar wordt heel Nederland geveld door een koortsvariant die heel sluimerend ontstaat. Deze koorts is / in tegenstelling tot andere / zeer besmettelijk, alhoewel een deel van de bevolking ook immuun lijkt te zijn. Langzamerhand wordt het land erdoor lamgelegd. De koorts uit zich door het gewaarworden van vreemde kleuren, hallucinaties van merkwaardige uitdossingen en fixatie op de media, terwijl er een lichamelijke hunkering is naar bitterballen en bier. Deze koorts wordt WK-koorts genoemd. Voor de apotheker luidt het devies: rustig afwachten. Deze koorts is ongevaarlijk, hoeft niet onderdrukt te worden en zal plotseling verdwijnen?

?wanneer Nederland in de kwartfinale door Brazilië wordt uitgeschakeld.

Jos Lüers, hoofdredacteur

 

Actueel

gijskleinRode boekje gaat digitaal

Het Groninger Formularium, onder Noord-Nederlandse huisartsen beter bekend als 'het rode boekje', gaat zoals bekend al jarenlang met de farmacotherapeutische tijd mee. Nieuw is dat de uitgave nu ook aanhaakt bij het elektronische tij. Inmiddels zijn vrijwel alle huisartsenpraktijken in Nederland goed geautomatiseerd en worden de meeste recepten vanuit een HIS uitgeschreven. Een logische behoefte van huisartsen is dan ook om dit elektronisch voorschrijven vanuit een elektronisch formularium te kunnen doen. In samenwerking met de Proeftuin Farmacie Groningen is het Groninger Formularium nu gedigitaliseerd en beschikbaar onder de naam Groninger Formularium Plus (GF+). Het GF+ is opgenomen in de EVS-module Prescriptor, een product van Digitalis, dat geïntegreerd met vrijwel elk huisartsensysteem kan worden gebruikt. De Proeftuin Farmacie Groningen biedt alle huisartsen in de regio een kosteloze licentie voor het GF+ aan. De Proeftuin heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit en doelmatigheid in het voorschrijven, afleveren en gebruik van geneesmiddelen en geeft hiervoor onder andere het Groninger Transmuraal Formularium uit. Toch is besloten niet het eigen Formularium, maar het Groninger Formularium, een uitgave van het KNMP Departement Groningen, te digitaliseren. Reden hiervoor is dat Groninger Formularium een echt eerstelijnsformularium is en dus veel meer bekendheid en draagvlak onder de huisartsen heeft.

Gelezen

Metformine veroorzaakt daling vitamine B12

Metformine is al jarenlang onomstreden de hoeksteen van de diabetes type 2-behandeling. In de belangrijke Nederlandse Hyperinsulinaemia: the Outcome of its Metabolic Effects (HOME)-studie, toonde de Hoogeveense internist Adriaan Kooy vorig jaar al aan dat metformine toegevoegd aan insulinetherapie een significant gunstig effect heeft op een aantal metabole eindpunten, zoals een verminderde insulinebehoefte, minder gewichtstoename en een verbeterd HbA1c, zonder toename van hypoglykemieën.

Onderdeel van de HOME-studie was het onderzoek naar de concentraties van vitamine B12, foliumzuur en homocysteïne. 390 patiënten met diabetes type 2 die met insuline worden behandeld, ontvingen daarnaast metformine één- tot driemaal daags 850 mg of placebo. Het onderzoek duurde tot 52 maanden en tussentijds werd enkele malen een bloedmonster afgenomen. Hierin werd de concentratie vitamine B12, foliumzuur en homocysteïne bepaald. Aan het einde van de studie was de vitamine B12-concentratie in de behandelde groep 19% en significant lager dan in de placebogroep. Ook de foliumzuurconcentratie was significant verlaagd ten opzichte van placebo in de metforminegroep. De homocysteïneconcentratie verschilde niet significant. Ten opzichte van baseline hadden significant meer patiënten in de metforminegroep een vitamine B12-deficiëntie dan zij die placebo hadden ontvangen.

De bevinding dat de vitamine B12-concentratie daalt door malabsorptie ten gevolge van behandeling met metformine is eerder gerapporteerd, maar is altijd beschouwd als een probleem van voorbijgaande aard. Dit onderzoek toont aan dat de daling van de vitamine B12-concentratie bij gebruik van metformine juist progressief is. De onderzoekers concluderen dat er voldoende bewijs is om de vitamine B12-concentraties routinematig te bepalen in patiënten die levenslang metformine krijgen en aangetoonde vitamine B12-deficiëntie te behandelen.

Literatuur: Arch Intern Med 2009;169/6:616-625.

Br Med J 2010;340:c2181.

 

En dan nog even dit

Conferentie Selling Sickness - Influence on influence

Op 7 en 8 oktober wordt in het Mövenpick Hotel te Amsterdam de conferentie Selling Sickness gehouden. De gastheer is Gezonde Scepsis en het wordt ondersteund door Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en Healthy Scepsis (internationaal). De bijeenkomst is bedoeld voor eenieder die geïnteresseerd is in farmaceutische informatie en de promotie daarvan. Dit betekent dat van apothekers tot beleidsmakers en journalisten zich deze twee dagen uitgebreid kunnen laten voorlichten over de laatste ontwikkelingen en problemen rondom farmaceutische promotie. Ook worden de oorzaken van deze problematiek uiteengezet en verschillende oplossingen aangedragen in de vorm van samenwerkingen. Naast de vele presentatie door nationale en internationale sprekers is er ruimschoots tijd voor netwerken, paneldiscussies en posterpresentaties. Zie voor meer informatie en aanmelden: www.gezondescepsis.nl.