Liever dood dan stofzuigen

Een op de drie mensen gaat liever eerder dood dan de rest van haar of zijn leven pillen te moeten slikken. Deze gechargeerde conclusie, getrokken uit Amerikaans onderzoek, zal de meeste apothekers niet echt bevreemden. ‘Ik slik dat gif liever niet,’ is een uitspraak die vrijwel dagelijks aan de apotheekbalie te horen is.

Waarom die negatieve houding ten opzichte van geneesmiddelen? Natuurlijk slikt niemand deze voor zijn plezier. Stofzuigen doe ik echter ook niet voor mijn plezier, maar het zal niet in me opkomen te beweren dat ik nog liever doodga dan dat ik de rest van mijn leven dagelijks de stofzuiger door het huis moet halen. Het zal me bevreemden wanneer er mensen te vinden zijn die een dergelijke mening zijn toegedaan.

Stofzuigers en pillen, het zijn natuurlijk appels en peren. Uiteraard zijn er mensen bij wie, door ernstige bijwerkingen, de kwaliteit van leven in belangrijke mate wordt verminderd. Maar daar staat tegenover dat bij anderen de levenskwaliteit door medicijngebruik juist sterk verbetert of waarbij de levensverwachting significant stijgt. 

Hier ligt duidelijk een voorlichtende taak voor de apotheker. Niet dat de boodschap moet zijn dat pillen slikken fun is, want dat is niet de doelgroep die we hier voor ogen hebben. Wel moet aan de patiënt duidelijk gemaakt worden welke verwachtingen deze van het geneesmiddel mag hebben en welke rol de farmacotherapeutische behandeling inneemt in het totale palet aan interventies die voor de betreffende indicatie beschikbaar zijn. 

Gedegen informatie onzerzijds, samen met het toekennen van de eigen verantwoordelijkheid voor de behandeling, zal er uiteindelijk toe leiden dat de patiënt toch liever pillen slikt dan stofzuigt.

Jos Lüers, hoofdredacteur

februari 2015