Druk

Stel, je bent de moeder van Jochem. Jochem is negen jaar, een lieve jongen, maar Jochem is ook anders. Als baby al was hij een lastige slaper. Hij was zeer onderzoekend en viel eigenlijk alleen bij jullie in bed in slaap. Toen Jochem ouder werd, bleek hij een echt handenbindertje. Als je niet op hem lette, was hij verdwenen of zat hij aan dingen waar hij vanaf moest blijven.

Natuurlijk is Jochem niet de reden dat jij en Stefan uit elkaar groeiden, maar zijn karakter en gedrag hebben zeker een rol gespeeld in jullie breuk. Alle aandacht ging uit naar jullie kind en te weinig naar elkaar. Na de scheiding kreeg Stefan snel een nieuwe vriendin, die al twee dochters had. Om Jochem bekommert hij zich nu niet veel meer.

Toen Jochem naar school ging, trok zijn juf al snel bij je aan de bel. Op haar aandringen is hij door je huisarts doorgestuurd naar een kinderpsychiater, die de diagnose ADHD stelde. Achteraf geen verrassing voor je. De behandeling met methylfenidaat sloeg echter niet aan. Jochem bleef druk en lastig en dat stelde je ernstig op de proef. Omdat hij niet hanteerbaar bleek op de naschoolse opvang, ging je minder werken. Een nieuwe relatie zit er niet meer in. Elke gegadigde haakte af, wanneer hij met Jochem werd geconfronteerd. Je merkt dat je zelf ook bent veranderd. Je voelt je alleen, bent vermoeid, prikkelbaar en je maakt je zorgen. Zowel over de toekomst van Jochem als over je financiële situatie als alleenstaande moeder.

Sinds kort is er een lichtpuntje. Jochem heeft eindelijk nieuwe medicijnen gekregen, dexamfetamine, waar hij veel beter op lijkt te reageren dan de methylfenidaat. Zou er dan toch vooruitgang in jullie situatie mogelijk zijn?

Het is vrijdagmiddag. Je baalt, omdat je zojuist bij de kassa van de supermarkt weer eens werd geconfronteerd met onvoldoende saldo op je rekening. Nu snel Jochem van school halen, maar eerst nog langs de apotheek voor zijn pillen. Het zal er wel weer druk zijn. Eindelijk aan de beurt, krijg je van de apothekersassistente te horen dat de dexamfetamine van Jochem niet meer geleverd kan worden. Er is een nieuw, vervangend middel. Dat is alleen vier keer zo duur en het wordt niet vergoed.

Stel, je bent de moeder van Jochem. Hoe zou jij reageren?

 

Jos Lüers, hoofdredacteur

april 2016