Grote witte vleeshompen

Tijdens de eerste warme dagen van het jaar kun je er niet meer omheen: Nederland lijdt aan een tragische obesitasepidemie. Zodra de buitentemperatuur de twintig graden aantikt en de zon lekker schijnt, maakt de halve bevolking zich kennelijk niet meer druk om lillend overtollig vlees en vel, en trekt men ongegeneerd korte broekjes en mouwloze hemdjes aan. Of dit voor anderen esthetisch verantwoord en appetijtelijk is, daar wordt geen rekening mee gehouden. Hup, aansluiten in de rij voor de ijscokar en bier drinken uit de fles op straat. Hoera, het is zomer in Nederland. 

Het hoogste culinaire genot onder zomerse omstandigheden lijkt de barbecue te zijn. Piet geeft een negen voor het barbecueweer en de supermarkten doen goede zaken met kiloknallers en smakelijke sauzen. Voor zover er aan het begin van het jaar al goede voornemens over afslanken en gezond eten waren gemaakt, lijken deze als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon te zijn verdwenen.

Voor de apotheker is het goede nieuws dat de ongezonde leefstijl de handel in bloeddruk-, diabetes- en cholesterolmedicatie bloeiende houdt. De niet-medicamenteuze advisering, die onze beroepsgroep ook geacht wordt te geven, lijkt echter dweilen met de kraan open. Maken we ons er niet druk over of Nederland zich naar een BMI groter dan de schoenmaat met bijbehorend torenhoog medicijngebruik vreet, of doen we ook hier ons best om het roer om te gooien?

Ik wil pleiten voor het laatste. Vanuit de gezondheidszorg moet een weerwoord komen op het misbruik van het zwakke vlees door de commercie. Vraatzucht mag dan een zonde zijn, het is ook het gevolg van de gemaks- en consumptiemaatschappij waarin we ons bevinden. Gezond leven is moeilijker en dikwijls duurder. De weke en beïnvloedbare toekomstige patiënt kan wel wat sturing en begeleiding gebruiken vanuit de zorg. En zou de apotheek niet een prima plek zijn voor een portie lifestylecoaching? Niet vanwege het verdienmodel, maar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Al was het alleen maar vanwege wat minder grote witte vleeshompen op straat…

Jos Lüers, hoofdredacteur

mei 2016