Omdat we dertig jaar geleden gezamenlijk waren begonnen aan onze studie farmacie, spoorde onlangs een aantal enthousiaste oud-studiegenoten vrijwel alle jaargenoten op voor een reünie. Bijna iedereen bleek nog actief gebruik te maken van de opgedane kennis – als apotheker, in het onderzoek, de industrie of het onderwijs. Ondanks het dertig jaar tijdverschil, enkele grijze en voor sommigen minder haren, alsook een aantal nieuwe gebouwen in onze studiestad, leek de tijd in verschillende opzichten te hebben stilgestaan.
Pharma Selecta bestaat inmiddels ook ruim dertig jaar. Sommige van u lezen het bulletin vanaf het begin. Voor anderen is dit wellicht de eerste kennismaking. Vergeleken met het eerste nummer van Pharma Selecta, lijkt er weinig veranderd. Het blad verschijnt weliswaar nog maar twee keer per jaar op papier, maar nog steeds kijken we objectief, onafhankelijk en kritisch naar de waarde van nieuwe geneesmiddelen voor de patiënt.
De afgelopen maand ontving de Nederlander Ben Feringa de Nobelprijs voor scheikunde voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Wellicht leidt zijn vinding binnen dertig jaar tot geneesmiddelen, die met wagentjes op moleculair niveau, geneesmiddelen naar de plaats van bestemming transporteren. En wellicht schrijft Pharma Selecta daar tegen die tijd een kritisch artikel over. In dertig jaar hoeft er immers weinig te veranderen.

Jos Lüers, hoofdredacteur

december 2016