Twee gram wit poeder oplossen in een half glas water, opdrinken en twintig minuten later ben je dood. Volgens de Coöperatie Laatste Wil is er een vrij verkrijgbaar en legaal middel in de handel, waarmee mensen op humane wijze een einde aan hun leven kunnen maken. De vrijwillig-levenseinde-club beweert hiervoor een bestaand chemisch conserveermiddel te hebben gevonden dat al in een minimale dosering dodelijk is, maar maakt de naam en bestelmethodiek ervan slechts bekend aan mensen die geruime tijd bij de coöperatie zijn aangesloten.

Op diverse internetfora wordt natriumazide genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat. Dit is een conserveermiddel dat niet voor consumptie geschikt is, maar in laboratoria wordt gebruikt. Het remt de groei van micro-organismen in bederfelijke oplossingen. Natriumazide bindt, evenals koolmonoxide, op irreversibele wijze aan de haem cofactor. Hierdoor treedt zuurstoftekort op en uiteindelijk dood door verstikking. Toxicologen hebben ernstige twijfel of deze methodiek van zelfdoding humaner is dan een eveneens vrij verkrijgbaar stevig touw of een scherp stanleymes.
Wetgeving die hulp bij het vrijwillig levenseinde legaliseert, lijkt in Nederland nog slechts een kwestie van tijd. Laten we de zoektocht naar een werkelijk humaan medicament dat de laatste wil van mensen met een voltooid leven kan bewerkstelligen over aan amateurchemici of zouden, in de tijd tot de wetgeving van kracht wordt, de knappe knoppen van onze eigen LNA en GIC wellicht onderzoek kunnen doen? Want als wij, als apothekers, ons inspannen voor de kwaliteit van leven van onze patiënten, dan hoort een goede kwaliteit van sterven daar toch ook bij?

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
september 2017