Op deze plek heb ik de apotheekwereld regelmatig vergeleken met het voetbal en in het bijzonder het Nederlands elftal. Nu de tandeloze Oranje leeuwenwelpjes echter lamgeslagen in de touwen hangen, is het te hopen dat geen enkele parabel nog aan de orde is. Eindeloos gepriegel op de flanken om vervolgens door het midden genadeloos te worden afgestraft? Wij hebben onze verdediging wel beter op orde. Voorspelbare patronen waardoor de bal gemakkelijk onderschept kan worden? Onze logistiek is veel gecompliceerder, maar verloopt in 99 procent van de gevallen foutloos en op tijd. Ruzies en incapabele bestuurders? Onze vereniging toont stabiliteit en koersvastheid.

Ook vanuit de jonge aanwas wensen we dat de vergelijking mank gaat. De voetbalopleiding is gebaseerd op achterhaalde principes en legt de nadruk op degelijkheid in plaats van innovatie. De enkeling die zich in positieve zin kan onderscheiden, wordt al jong weggekaapt door het buitenland, waar lucratieve contracten lonken.
Maar naast alle malheur is er één dingetje wat we nog kunnen leren van de voetballerij. Want aanvalsdrift, winnaarsmentaliteit en creativiteit kunnen we in onze branche ook zeker wel gebruiken. Hiervoor kan er een belangrijke les uit het voetbal worden getrokken: het farmaceutisch mannenbolwerk moet méér vrouwen aan de bal laten!

Jos Lüers, hoofdredacteur
pharmaselecta.nl
oktober 2017