Met een harde plof valt een zwaar postpakket op de mat. Afzender KNMP verrast al haar leden met het jubileumboek Geneesmiddel in beeld, 240 pagina's met harde kaft, vol afbeeldingen van foldertjes van oude geneesmiddelen die inmiddels niet meer in de handel zijn. 'Gewoon genieten van de plaatjes', instrueert een artikeltje in het PW de lezers, die dit kennelijk niet zelf kunnen bedenken.

Een gegeven paard mag je natuurlijk niet in de bek kijken, maar gezien de contributie die ik als lid betaal, kan ik dit cadeau van onze jubilerende vereniging toch wel beschouwen als een sigaar uit eigen doos en permitteer ik mij er mijn mening over te geven: zonde van de centen. Ik tel bijna achtduizend adressen op de KNMP-ledenlijst, dus zal aan dit collectieve 'genieten van de plaatjes', inclusief druk-, verzend- en personele kosten, algauw een tonnetje zijn uitgegeven. Hadden we daar geen nuttigere dingen mee kunnen doen?
Wellicht ontgaat mij het enorme historische belang van dit verzamelwerk. Het urenlang bladeren door de prenten had mij inzichten kunnen verschaffen in het verleden, heden en de toekomst van ons vak, waar ik nog niet eerder op was gekomen. Maar helaas, ik heb het na een paar minuten verveeld terzijde gelegd en niet meer aangeraakt. Ondanks deze verspilling van verenigingsgeld, wil ik de KNMP van harte feliciteren met haar 175-jarig bestaan. En voor het geval u aan de slag gaat met het volgende jubileumcadeau: ik denk graag mee.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
februari 2018