Sinds de invoering van de FMD vorige maand zal heel pillen slikkend Nederland opgelucht ademgehaald hebben. Eindelijk zekerheid dat er geen nagemaakte rotzooi over de toonbank gaat. Je weet immers maar nooit wat die apothekers uitspoken om een berg centen binnen te harken. Gelukkig is het dankzij Europa nu gedaan met alle louche handeltjes. In de reguliere ‘stenen’ apotheek welteverstaan. 

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het bij de digitale apotheek kinderlijk eenvoudig is om zware medicatie zonder recept en zonder enige garantie op echtheid te bestellen. Het ministerie van VWS spreekt van een ongewenste situatie, maar komt niet met een actieplan hoe dit te voorkomen.
Dit gebrek aan daadkracht ondervond ik onlangs persoonlijk. Op internet stuitte ik op een Nederlandstalige punt-nl webshop, waar zonder recept onder andere benzodiazepines en erectiemiddelen besteld konden worden. Na hiervan melding gemaakt te hebben bij de IGJ duurde het ruim een maand voordat ik de bevestiging kreeg dat mijn melding in behandeling zou worden genomen. Weer een maand later ontving ik bericht van de IGJ dat mijn melding gegrond bevonden was. Men was tot actie overgegaan. Niet zoals ik had verwacht door de boeven achter de illegale webshop op te sporen, te vervolgen en op water en brood te zetten, maar door de websitenaam offline te laten halen!
Onze online-‘vakbroeders’ hebben hier vast een avondje flink van gebaald, maar zijn de volgende dag gewoon onder een andere URL met hun ongetwijfeld lucratieve handel doorgegaan. Hierover ontving ik als ‘vaste klant’ heel attent een nieuwsbrief. Het zal weer minimaal twee maanden duren voordat ze door de kwaliteitsbewakers van onze gezondheidszorg opnieuw uit de lucht gehaald worden. Je zou er bijna jaloers op worden en een carrièreswitch overwegen…

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
maart 2019