De lont in het Kruidvat
‘Huisartsen gaan patiënten voor kleine kwalen doorverwijzen naar drogist’, kopten vrijwel alle landelijke media eind april. De drogisterijsector ziet mogelijkheden om de overbelaste huisartsen te ondersteunen en krijgt daarbij onder meer steun van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Huisartsen verwerken jaarlijks ongeveer twaalf miljoen consulten voor ‘kleine kwalen’ als verkoudheid of insectenbeten.

De huisartsen die gaan deelnemen aan de pilot vinden de samenwerking met de lokale drogist naar eigen zeggen ‘wel spannend’. Dat klinkt alsof de jarenlange relatie met de plaatselijke apotheker een saaie sleur is geworden en de passie moet terugkeren in de vorm van een second-love met de filiaalhoudster van de Trekpleister. Het spannende aspect van de samenwerking blijkt echter te slaan op de commerciële belangen van de drogist en twijfel over de inhoudelijke kennis van de medewerkers.
Het staat de huisarts uiteraard vrij om een dergelijke vrijerij aan te gaan, maar het aanbrengen van versnippering van het zelfzorgadvies lijkt niet in het belang van de patiënt. De drogist heeft geen inzicht in het medicatiegebruik van de patiënt en beschikt niet over de kennis om de relevantie en risico’s van geneesmiddelinteracties in te schatten. Daarnaast is niet aangetoond dat de patiënt goedkoper uit is met de aankoop van zelfzorggeneesmiddelen bij de drogist.
De goede relatie tussen apotheker en huisarts zou bestand moeten zijn tegen deze flirt en het opgelaaide vlammetje zal wel weer snel gedoofd zijn. De lering die hieruit getrokken kan worden, is dat we elkaar nog beter moeten leren kennen. Maak kennis met elkaars richtlijnen en geef zelfzorgklachten een plekje op de FTO-agenda.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
mei 2019