Kwetsbaar
Nee, ik wil niet als zoveelste opschrijven hoe kwetsbaar we zijn als mens en het systeem dat we met z’n allen hebben opgebouwd. Ik wil het hebben over het gebruik van de term. Een trouwe lezer van Pharma Selecta verzocht mij, na het lezen van een referaat in de vorige editie, het adjectief ‘kwetsbaar’ in dit blad te willen vermijden, omdat het niets betekent in wetenschappelijk opzicht, maar slechts een emotionele kwalificatie koppelt aan het bijbehorende zelfstandig naamwoord, in dit geval een deelpopulatie. De term ‘kwetsbare ouderen’ zadelt een hele bevolkingsgroep op met een zwakte, terwijl ‘ouderen met een verhoogd risico’ niet op alle ouderen van toepassing is en de bedoelde groep bovendien nog een statistische kans geeft aan het onheil te ontsnappen.
Toch is het gebruik van de combinatie ‘kwetsbare’ plus ‘oudere’ in de zorg gemeengoed. De NHG kent een LESA Zorg voor kwetsbare ouderen en ook onze KNMP heeft afgelopen jaar meegewerkt aan de handreiking Kwetsbare ouderen thuis. We voelen allemaal aan op welke van onze patiënten deze zorg van toepassing is, maar de term suggereert dat iedere persoon die een zekere leeftijd heeft bereikt, hiermee ook een hoog risico op ziekte en rampspoed heeft verworven. Volkomen begrijpelijk dus dat onze lezer ten strijde trekt tegen het gekoppeld gebruik van beide woorden. Hij rekent zich qua kalenderleeftijd tot de ouderen, maar voelt zichzelf niet kwetsbaar, maar beseft wel dat hij een verhoogd risico loopt. Kwetsbaarheid is niet voorbehouden aan ouderen en andersom is oudere ook geen synoniem voor kwetsbare.
Ik garandeer niet dat we de combinatie van woorden nooit meer zullen gebruiken, maar wij doen dat in ieder geval bewuster.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
mei 2020