Het overleg Verantwoord Wisselen Geneesmiddelen, waarbij onder andere het ministerie van VWS, de KNMP, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties betrokken waren, is onlangs mislukt. Het loopt al geruime tijd, en de partijen zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over maatregelen en afspraken. De apothekers worden gezien als de schuldigen aan het stuklopen van het overleg.

Een belangrijk struikelblok om tot overeenstemming te komen, was de definitie en de consequenties van de term ‘medische noodzaak’. Medische noodzaak lijkt een mantra te zijn voor zowel de almachtige als de machteloze voorschrijver. De almachtige dokter weet wat goed is voor zijn patiënten, die hem hierin ook blindelings vertrouwen. Medische noodzaak valt bij hen niet te betwisten; zij kennen de patiënt immers het beste en hebben er bovendien voor doorgeleerd. Vaak is er sprake van medische grootspraak in plaats van noodzaak. De machteloze dokter gebruikt dit middel vooral om zijn patiënten ter wille te zijn. Al die vragen over gewijzigde verpakkingen en de mogelijke bijwerkingen hierdoor is hij beu. De letters M.N. zijn een gemakkelijke oplossing om lucht te krijgen in haar of zijn overvolle praktijk.
Kan dan van een apotheker verwacht worden om klakkeloos het bevel medische noodzaak op te volgen? Zeker niet! Zoals onze nieuwe KNMP-voorzitter terecht zegt: het recept is geen boodschappenlijstje. De apotheker heeft een eigen professionele verantwoordelijkheid en loopt bovendien financieel risico bij ‘medische noodzaak’ op het recept. Zolang een deel van de voorschrijvers dit als mantra blijft gebruiken, moet de oplossing dáár worden gezocht, en niet bij de apothekers of verzekeraars.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
maart 2020