Een nieuwe overeenkomst tussen een van de contracteerpartijen en een zorgverzekeraar heeft de discussie over de aflevertermijn van medicijnen weer actueel gemaakt. De al jaren bestaande, collectief afgesproken prescriptieregeling komt hiermee op losse schroeven te staan.

De af te leveren hoeveelheid van een medicijn is onder andere afhankelijk van de te verwachten continuïteit van de behandeling, de beschikbaarheid en de kosten van het middel, de wens van de patiënt en diens therapietrouw alsmede van de financieringsstructuur van de openbare farmacie. De afgesproken termijnen in de breed gedragen prescriptieregeling zijn niet arbitrair gekozen, maar bepaald op basis van zorgvuldige afwegingen.
Vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar is verlenging van aflevertermijnen in veel gevallen financieel aantrekkelijk. Het aantal malen per jaar dat het aflevertarief betaald moet worden, wordt immers fors kleiner, terwijl de extra kosten ten gevolge van verspilling meevallen door de lage prijzen van de meeste medicijnen. Deze doelmatigheidsverbetering heeft echter ook een schaduwzijde: het zicht op de therapietrouw, de juistheid van het apotheekdossier en de kwaliteit van de medicatiebewaking hebben te lijden onder langere periodes waarin je de patiënt niet ziet. Meegeven van grotere hoeveelheden aan de ene patiënt kan bovendien leiden tot tekorten voor andere en tot meer verspilling, met potentiële milieuschade.
Het is goed wanneer er ruimte is voor individueel maatwerk, want de optimale afleverhoeveelheid verschilt per patiënt. Contractuele verplichtingen over verlenging van de aflevertermijn gaan echter voorbij aan de bestaande afspraken hierover en zijn in strijd met de Professionele Standaard waarnaar de apotheker geacht wordt te handelen. De beroepsrichtlijn ‘Ter hand stellen’ moet leidend zijn bij de bepaling van de aflevertermijn. Bij verlenging hiervan is slechts in uitzonderingsgevallen ruimte voor individueel maatwerk. Niet de zorgverzekeraar maar de apotheker dient te bepalen wat de optimale aflevertermijn is.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
september 2021