Nu de feestdagen weer in aantocht zijn, is het goed om eens stil te staan bij ons doorgeslagen consumptiepatroon. Onze buitensporige koopzucht, reislust en voedselconsumptie zorgen voor aantasting van het klimaat, uitputting van de bodem en toename van welvaartsziektes. Het aantal geneesmiddelen dat onze patiënten slikken om hun diverse kwalen te behandelen, blijft maar stijgen, terwijl de kwaliteit van leven zeker niet evenredig toeneemt.

De Nederlandse apotheker is al jaren bezig om het toenemende medicijngebruik kritisch te beoordelen, en waar mogelijk te verminderen. De STOPP-criteria, die inmiddels onderdeel zijn van de module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ binnen de multidisciplinaire richtlijn ‘Polyfarmacie bij ouderen’, zijn hiervoor een praktisch handvat. Naast adviezen om preventief medicijnen te starten, geeft de gemiddelde apotheker wekelijks een aantal adviezen aan voorschrijvers om een medicijn te stoppen. Protonpompremmers zonder indicatie, langdurig gebruik van osmotische laxantia, dubbele of driedubbele antistolling en te lang gebruik van bisfosfonaten, aromataseremmers of slaapmiddelen zien we in een continue stroom dagelijks voorbijkomen bij de receptencontrole en MFB-afhandeling.
Zowel voorschrijvers als patiënten zijn vaak blij dat er ook eens wat weggestreept kan worden van de steeds maar langer wordende medicijnlijst. De apotheker snoeit echter niet alleen in het groeiende medicijngebruik, maar ook in eigen inkomsten; een vervelende bijkomstigheid van modern en professioneel farmaceutisch handelen. Het wordt hoog tijd om de op consumptie gerichte tariefstructuur van de apotheek eens grondig te herzien.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
oktober 2021