Geen hoger risico op delier of aan delier gerelateerde mortaliteit bij anticholinerge belasting

Ramez Eskander en Stefani Khadeer, apothekers in opleiding tot specialist
december 2021

Waarom dit onderzoek?
Tot nu toe is er geen verband gevonden tussen anticholinerge belasting (ACB) en het ontstaan van een delier bij ouderen tijdens acute ziekenhuisopname. De impact van ACB op het ontstaan van delier, het verkrijgen van een bepaald subtype delier en de aan delier gerelateerde mortaliteit bij acute ziekenhuisopname van oudere patiënten, is vooralsnog onbekend.

Onderzoeksvragen
Wat is het verband tussen ACB en het risico op het ontstaan van delier (subtypen: full-syndromal delirium [FSD] en subsyndromal delirium [SSD]) bij oudere patiënten tijdens acute ziekenhuisopname? Is er sprake van een ACB gerelateerde associatie tussen delier en het risico op mortaliteit bij ouderen tijdens acute ziekenhuisopname?

Hoe werd dit onderzocht?
Een cohort van 784 acute opnames van ouderen is retrospectief onderzocht in de periode van juni tot en met december 2007 in een ziekenhuis in Noord-Londen. De deelnemers hadden een leeftijd ≥70 jaar en waren tenminste 48 uur opgenomen. Patiënten van wie het actuele medicatiegebruik bij opname niet bekend was, zijn uitgesloten van het onderzoek. De ACB is berekend en gecategoriseerd (0,1 ,2 en ≥3) aan de hand van Anticholinergic Cognitive Burden Scale (ACBS). Er is een regressieanalyse uitgevoerd om het verband tussen ACB (met behulp van de ACBS-score), het ontstaan van delier per subtype en delier gerelateerde mortaliteit te bepalen bij acute ziekenhuisopname van ouderen. Het verband tussen ACBS-score en een subtype delier (FSD versus SSD) is bepaald aan de hand van de odds ratio (OR; 95% betrouwbaarheidsinterval). Het verband tussen ACBS-score en mortaliteit, en delier en mortaliteit is bepaald met de hazard ratio (HR; 95%BI) om het effect van anticholinerge belasting op delier gerelateerde mortaliteit te kunnen bepalen.

Belangrijkste resultaten 
Een hogere ACBS-score is niet geassocieerd met een verhoogd risico op het ontstaan van delier of delier gerelateerde mortaliteit. Hoewel geen associatie is gevonden met anticholinerge belasting, geeft delier een verhoogd risico op mortaliteit in de studiepopulatie. Een sterker verband is gevonden met mortaliteit bij FSD (HR=2,27; 95%BI 1,70-3,01) dan bij SSD (HR=1,58; 95%BI 1,2-2,09). Een hogere ACBS-score in de studiepopulatie is echter wel geassocieerd met onder andere een verhoogd risico op dementie en meerdere comorbiditeiten.

Belangrijkste conclusies
Er is geen verband tussen anticholinerge belasting, het ontstaan van een delier (FSD versus SSD) en aan delier gerelateerde mortaliteit bij acute ziekenhuisopname van oudere patiënten. Er is wel een verband gevonden tussen anticholinerge belasting, dementie en meerdere comorbiditeiten.

Consequenties voor de praktijk
Eerdere suggesties voor een verband tussen ACB en mortaliteit in vergelijkbare populaties kunnen mogelijk worden verklaard door andere factoren, zoals verhoogde prevalentie van dementie, functionele afhankelijkheid of het wonen in een zorginstelling.

Literatuur
Rawle M, McCue L, Sampson E, Davis D, Vickerstaff V. Anticholinergic Burden Does Not Influence Delirium Subtype or the Delirium-Mortality Association in Hospitalized Older Adults: Results from a Prospective Cohort Study. Drugs & Aging 2021;38(3):233-242.