De verontwaardiging was groot bij de publicatie van een onderzoek, waaruit bleek dat de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland tezamen voor 8,5 miljoen euro beleggen in fastfoodketens. Vanuit artsenkoepels wordt het dweilen met de kraan open genoemd en vanuit de gehele zorg wordt gesteld dat verzekeraars zich verantwoordelijk zouden moeten voelen voor de gezondheid van hun klanten en hiermee een verkeerd signaal afgeven.
In de Zorgverzekeringswet staat echter niets beschreven over de (morele) verplichting van de zorgverzekeraar om de gezondheid van haar klanten te bevorderen. Ook in de statuten van de meeste zorgverzekeraars staat hierover geen woord. Deze verleent diensten aan haar leden en wil dit tegen een concurrerende prijs kunnen doen. Goed renderende beleggingen kunnen de financiële positie verbeteren en daarmee dus het doel dienen.
Daarbij is het de vraag of beleggen in fastfoodketens een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Een ongezonde leefstijl wordt door vele factoren bepaald, waaronder de beschikbaarheid van ongezond eten. Maar om beleggers hiermee verantwoordelijk te maken, is net zoiets als beweren dat iemand die zich dagelijks warm doucht medeverantwoordelijk is voor de oorlog in Oekraïne, die immers door afname van Russisch gas gefinancierd wordt.
We moeten niet roomser dan de paus willen zijn. Ook bij ons weegt het financiële belang soms zwaarder dan het zorginhoudelijke belang, bijvoorbeeld bij die patiënt die beweert zich beter te voelen bij gebruik van het specialité, maar hiervoor geen medische noodzaak heeft. Kunnen we dan verlangen dat bij een verzekeraar de zorg wél altijd voorop moet staan?
Het zou een hoop strijd schelen wanneer we ons verwachtingspatroon van zorgverzekeraars bijstellen. Ze zijn er niet voor de gezondheid, maar voor lage zorgkosten en een lage premie. Gezondheidsbevordering is een verantwoordelijkheid die we bij de politiek moeten neerleggen.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
mei 2022