De gezondheidszorg in Nederland piept en kraakt al jaren aan alle kanten. Het tekort aan personeel neemt steeds verder toe, terwijl de vraag naar zorg door vergrijzing en verbeterde behandelmogelijkheden, steeds groter wordt. De kosten maken een alsmaar groter deel van het huishoudboekje uit. Hoognodig dus om te bekijken hoe dit nijpende probleem op te lossen is. 

Gelukkig hebben we tegenwoordig een minister van VWS die zich niet alleen met ad-hocbeleid wenst bezig te houden, maar ook een langetermijnvisie op de zorg belangrijk vindt. Om dit vooruitzicht te concretiseren zijn ministerie en zorgprofessionals de afgelopen maanden bezig geweest met het afsluiten van het Integraal Zorgakkoord. Hoewel nog niet alle beroepsgroepen hun handtekening hebben gezet, schetst dit plan duidelijk de contouren voor de toekomst. Regionale samenwerking, versterking van de eerstelijnszorg, meer aandacht voor preventie en digitalisering en minder administratieve rompslomp zijn belangrijke onderdelen van de werkagenda voor de komende jaren. Hoewel de apotheker niet frequent wordt genoemd in het akkoord, en de KNMP bij de totstandkoming ervan is betrokken in de ‘buitenring’, bieden deze thema’s perspectief voor het waarborgen en versterken van de rol van de openbare apotheker in de wijk en regio.
De stap van een papieren ontwerp naar de daadwerkelijke uitvoering ervan is nog altijd een flinke, maar dit lijkt de enige weg naar een toekomstbestendige zorg. Een minister krijgt niet vaak complimenten, maar Ernst Kuipers, als aanstichter en architect van het Integraal Zorgakkoord, verdient deze wat mij betreft zeker.

Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
september 2022