Vitamine D-suppletie heeft geen effect op urine-incontinentie

Fatima Jid en Vince Maar, apothekers in opleiding tot specialist
juli-augustus 2022

Waarom dit onderzoek?
In eerdere observationele studies zijn er aanwijzingen gevonden dat bij oudere vrouwen met een vitamine D-tekort vaker sprake is van urine-incontinentie (UI). Tot op heden is er niet onderzocht wat het effect van vitamine D-suppletie is op het verlagen van het risico op UI.

Onderzoeksvraag
Wat is het effect van vitamine D-suppletie op urine-incontinentie bij oudere vrouwen?

Hoe werd dit onderzocht?
Er is een aanvullende data-analyse uitgevoerd op informatie verkregen uit de VITAL-studie. Deze studie is een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek waarin de effecten zijn onderzocht van vitamine D en omega 3 op de prevalentie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen. In het onderzoek zijn gegevens verzameld over UI-klachten bij jaar twee en jaar vijf na randomisatie. Deze secundaire uitkomsten omvatten de prevalentie van UI bij jaar twee en vijf, en de incidentie en progressie tussen deze jaren. De studiepopulatie bestond uit vrouwen ouder dan 55 jaar zonder cardiovasculaire aandoeningen, kanker, multipele sclerose of Parkinson. Geplande subgroepen waren: gewicht, Afrikaans-Amerikaanse achtergrond en voor randomisatie gevonden lage vitamine D-waarde. Uit jaar twee zijn er gegevens geïncludeerd van 11.646 vrouwen en in jaar vijf waren dit er 10.527. De groep met suppletie van dagelijks vitamine D 2000 IE werd vergeleken met de placebogroep.

Belangrijkste resultaten
In jaar twee had 29% van de vrouwen wekelijkse UI-klachten. Dit aantal verhoogde naar 37% in jaar vijf. Tussen de interventie- en placebogroep is geen significant verschil gevonden voor de prevalentie, incidentie of progressie hiervan. Eenzelfde resultaat is gevonden wanneer er wordt gekeken naar vrouwen, bij wie voor het randomiseren een lage vitamine D-waarde werd bepaald. Wanneer er uitsluitend wordt gekeken naar vrouwen met een gezond gewicht is er in de interventiegroep een significante verlaging van de progressie van UI ten opzichte van de placebogroep gemeten (odds ratio 0,75 met een 95% betrouwbaarheidsinterval van 0,63-0,95). Dit resultaat lijkt echter niet klinisch relevant.

Consequenties voor de praktijk
Deze studie onderzocht een grote populatie vrouwen, wat leidt tot representatieve uitkomsten. De resultaten laten zien dat het breed inzetten van vitamine D-suppletie met 2000 IE/dag in deze populatie geen klinisch relevante reductie geeft van UI. Tot op heden is er geen gunstig effect van vitamine D-inname op UI gevonden in grote onderzoeken. Op basis hiervan is het niet te adviseren om vitamine D als behandeling of als profylaxe te beschouwen.

Literatuur
Markland AD, Vaughan C, Huang A, Kim E, Bubes VY et al. Effect of vitamin D supplementation on urinary incontinence in older women: ancillary findings from a randomized trial. Am J Obst Gynecol 2021 Oct 19.