Glucosewaarden diabetes type 1 verbeteren door open-source geautomatiseerde insuline-toediening

Corneel Bouman en Jan de Boer, apothekers in opleiding tot specialist
december 2022

Waarom dit onderzoek 
Open-source geautomatiseerde insuline-toedieningssystemen (AID; Automated Insulin Delivery) worden veelvuldig gebruikt door patiënten met type 1-diabetes. Hierbij kunnen de glucosewaarden direct gevolgd worden op bijvoorbeeld een app. Er is echter weinig bekend over de effectiviteit en veiligheid van deze systemen.

Onderzoeksvraag
Wat is de effectiviteit en veiligheid van de behandeling met een open-source AID-systeem in vergelijking met een niet-geautomatiseerd systeem.

Hoe werd dit onderzocht?
De onderzoeksvraag is beantwoord door middel van een multicenter, open-label, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek in Nieuw-Zeeland. De deelnemers waren tussen de 7 en 70 jaar, met ten minste één jaar gediagnostiseerd diabetes type-1 en ten minste zes maanden ervaring met een insulinepomp, en hadden een gemiddeld geglycosyleerd hemoglobine van minder dan 10,5% (91 mmol/mol). Er werden 97 patiënten (48 kinderen en 49 volwassenen) willekeurig verdeeld over twee groepen. De ene groep van 44 patiënten gebruikte het open-source AID-systeem. De andere groep van 53 patiënten gebruikte insuline op de reguliere manier samen met een glucosemeter. De groepen werden vergeleken op basis van de gemiddelde tijd dat de glucosespiegel zich in het doelgebied bevond (3,9 tot 10,0 mmol per liter) op dag 155 tot dag 168 na de start van het onderzoek. Daarnaast werden ook het optreden van complicaties van diabetes (ernstige hypoglykemie en diabetische keto-acidose) vergeleken tussen de twee groepen.

Belangrijkste resultaten
Op dag 155 tot dag 168 na de start van het onderzoek was de gemiddelde tijd dat de glucosespiegel zich in het doelgebied bevond bij patiënten die een open-source AID-systeem gebruikten 3 uur en 21 minuten per dag langer dan bij patiënten uit de controlegroep. Bij patiënten in de AID-groep nam in 24 weken het percentage tijd-in-het-glucose-doelgebied toe van 61,2 ± 12,3% naar 71,2 ± 12,1%. In de controlegroep nam het percentage af van 57,7 ± 14,3% naar 54,5 ± 16,0%. In beide groepen waren geen ernstige complicaties opgetreden. Het gebruik van open-source AID-systemen, vergeleken met reguliere toediening, resulteert in een significant hoger (95% betrouwbaarheidsinterval met p<0,001) percentage tijd-in-het-glucose-doelgebied zonder dat er meer complicaties optreden.

Conclusie 
Er is een significante verbetering gevonden in de gemiddelde tijd dat de glucosespiegel zich in het doelgebied bevond bij diabetes type 1-patiënten die gebruik maakten van de open-source AID-systemen, 24 weken nadat zij de systemen zijn gaan gebruiken.

Consequenties voor de praktijk
Met dit onderzoek is aangetoond dat een automatisch toedieningssysteem voor insuline bij diabetes type-1 leidt tot een significante stijging van de tijd dat de glucosewaarden zich in het doelgebied bevinden. Patiënten die lastig in te stellen zijn, kunnen door middel van dit systeem geholpen worden om de bloedglucosewaarden onder controle te krijgen. Verder onderzoek, om te kijken of het bij lastig in te stellen patiënten werkzaam is, dient nog uitgevoerd te worden.

Literatuur
Burnside et al. Open-Source Automated Insulin Delivery in Type 1 Diabetes. N Engl J Med 2022;387:869-881.