Kwestie van nuance

Dat de cholesterolpil niet werkt is een tamelijk ongenuanceerde opmerking die overigens ook niet waar is. Dat de cholesterolpil niet werkt bij een deel van de mensen is iets genuanceerder maar het is nog onduidelijk of dit waar is. Kwestie van nuance. 'De cholesterolpil werkt lang niet bij iedereen' verdient enige nuancering. Een artikel over de rol van het CETP-gen bij progressie van coronair atherosclerose heeft geleid tot ongenuanceerde verslaggeving in de lekenpers. De auteurs van dit artikel geven in een open brief aan dat CETP-polymorfisme een voorspellende waarde heeft met betrekking tot het effect van pravastatine op de remming van de progressie van coronair atherosclerose. Verder melden ze dat er een onderzoek dient te komen dat deze gegevens bevestigt, dat alleen mannen zijn onderzocht en dat 84% die wél baat hebben beter klinkt dan 16% die géén baat hebben.

Waar ik mij over verbaas is dat de auteurs de moeite nemen om via een brief het hele land op de hoogte te stellen. Zal wel niets met de sponsor te maken hebben...

Nuancering speelt een rol als je de absolute waarheid wilt spreken en vreemd genoeg ook als je de absolute waarheid wilt verhullen. Wees dus op uw hoede voor nuancering en neem het uitblijven van nuancering met een korrel zout.

Henkjan Gebben, hoofdredacteur