Actueel

Nieuw electronisch medisch tijdschrift

Op 1 november is op internet het nieuwe medische tijdschrift International Journal of Integrated Care gelanceerd. De uitgevers van dit tijdschrift, de universiteiten van Utrecht, Maastricht en Groningen, zijn van mening dat patiënten veel sneller en beter behandeld kunnen worden door integratie van de zorg. Ook de preventie van ziekten en ongevallen kan volgens de oprichters nog sterk verbeterd worden. Het tijdschrift stelt zich dan ook ten doel om de totstandkoming van deze integratie door kennisuitwisseling te stimuleren. Volgens de aankondiging bewijst dit initiatief dat wetenschappers, ondersteund door universiteitsbibliotheken, prima in staat zijn een prominent academisch tijdschrift op te zetten en te publiceren zonder tussenkomst van een commerciële uitgever. De redactieraad blaast dus nogal hoog van de toren over een tijdschrift waarin nog nooit iemand een letter heeft gelezen.

Kijk op www.roquade.nl/integratedcare om zelf te beoordelen of deze hooggespannen verwachtingen waargemaakt kunnen worden.


Borst wil indicatie op recept

 

GOEDIn een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Borst bezig te zijn met de voorbereiding van een wetsvoorstel dat de arts moet gaan verplichten de diagnose op het recept te vermelden. De apothekers, onder aanvoering van beroepsorganisatie KNMP, strijden al jaren voor het recht om de indicatie te weten waarvoor een geneesmiddel wordt voorgeschreven. Alleen dàn kan een optimale medicatiebegeleiding plaatsvinden en kan gecontroleerd worden of de arts zich aan formulariumafspraken houdt. In hoeverre ook de zorgverzekeraars recht op inzage in deze gegevens gaan krijgen is nog niet bekend.

Bron: Trouw, 26 oktober 2000.




Apotheken en drogisten inverzekeringen

WEETNIETVan drogisterijen zijn we onderhand gewend dat daarin flink wat branchevreemde activiteiten ondernomen worden, zoals foto's ontwikkelen en sigarettenverkoop. Sinds kort sluiten ook de honderdveertig Service Apotheken zich daarbij aan door het aanbieden van doorlopende reisverzekeringen aan hun klanten. In samenwerking met verzekeraar Sterpolis wordt een verzekering aangeboden die garandeert dat medicijnen, die de patiënt heeft verloren of vergeten, worden nagezonden naar het vakantieadres. Handig? Veilig? Slim? Er zijn nogal wat kanttekeningen bij te plaatsen, maar publicitair is het in ieder geval geen slechte zet. Ook de drogisterijen doen wat dit betreft een duit in het zakje door - in samenwerking met de Groningse zorgverzekeraar Geové-RZG - een speciale polis voor zelfzorggeneesmiddelen aan te bieden. De bedoeling hiervan is om te voorkomen dat de klanten deze medicijnen massaal gaan kopen bij de supermarkten. Wie reageert als eerste? De (Service) apothekers of de supermarkten?

Bron: Volkskrant, 18 oktober 2000.




Dr. Matthias Rath weer op oorlogspad

BELACHELIJKOnlangs hebben wij in dit tijdschrift aandacht besteed aan de 'Open brief aan alle cardiologen' die Matthias Rath in vrijwel alle landelijke ochtendbladen liet publiceren. De afgelopen weken meldden zich wederom diverse ongeruste patiënten aan de balie die, ditmaal via huis-aan-huisverspreiding, een krantje van dr. Rath hadden ontvangen waarin voedingsmiddelenleverancier Nutricia wordt afgeschilderd als een criminele organisatie. De moedermaatschappij van Nutricia, Numico, nam onlangs het Amerikaanse bedrijf Rexall-Sundown over. Met dit bedrijf heeft Rath reeds jarenlang een persoonlijke vete.

Anders dan de naam van Rath's website www.Health-Through-Integrity.org doet vermoeden, lijken dergelijk publicaties ons niet bevordelijk voor het welzijn van nietsvermoedende gebruikers van Nutricia's producten.

Navraag bij de PR-afdeling van Numico leerde ons dat het bedrijf studeert op juridische stappen tegen dr. Rath. Helaas wordt het publicitaire tegenoffensief aan de apothekers overgelaten. Alsof we onze tijd niet beter kunnen besteden...

 






Gelezen

Voedingssuppletie met foliumzuur, wat is genoeg?

 

Begin jaren negentig is in twee gerandomiseerde klinische studies aangetoond dat foliumzuursuppletie voor de conceptie het risico op een kind met een neuraalbuisdefect substantieel verlaagt. Mills, werkzaam bij het National Institute of Child Health and Development, stelt een aantal vragen bij het gebruik van foliumzuur als voedingssupplement. Voedingssuppletie is niet compliance afhankelijk en een hogere foliumzuurinname verhoogt de folaatvoorraad in het lichaam. Dit maakt het aannemenlijk dat suppletie in de voeding het aantal neurale buisdefecten zal verlagen. Echter er zijn enige nadelen te noemen. Foliumzuur maskeert anemie die veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine B12. Hierdoor kan dit onopgemerkt blijven met een irreversibele neurale schade tot gevolg. Ook is nog onvoldoende duidelijk of een teveel aan foliumzuur schadelijk is. Toevoeging van foliumzuur aangraanprodukte n, rijst en pasta, zoals reeds in de Verenigde Staten gebruikelijk is, heeft tot gevolg dat miljoenen mensen extra foliumzuur binnen krijgen, bij wie dit in veruit de meeste gevallen niet nodig is. Met name kinderen kunnen veel binnen krijgen doordat zij veel cerials eten. Met deze toevoeging worden naar schatting jaarlijks tweeduizend neurale buisdefecten voorkomen. Volgens de auteur zou en monitoring-programma opgesteld moeten worden voor vitamine B12-deficiëntie.

Bron: Mills JL. Fortification of foods with folic acid - How much is enough? N Eng J Med 2000;342:1442-1445.