Gelezen

Nieuw aangrijpingspunt in de behandeling van migraine?

Migraine is een chronische aandoening die zo'n twaalf procent van de bevolking in zijn greep heeft. De oorzaak van migraine is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel lijkt de afgifte van het neuropeptide CGRP (calcitonin gen-related peptide) door de nervus trigeminus een centrale rol in de onderliggende pathofysiologie van migraine te spelen. Een goede reden om te onderzoeken of dit een nieuw aangrijpingspunt in de behandeling van migraine zou kunnen zijn.

In The New England Journal of Medicine is een onderzoek verschenen naar de werking van een CGRP-receptorantagonist, BIBN 4096 BS, bij de bestrijding van acute migraineaanvallen.1 2 126 patiënten met migraine kregen of placebo of intraveneus BIBN 4096 BS in verschillende doseringen. In de BIBN-groep als geheel (verschillende doseringregimes samengevoegd) werd een respons van 60% waargenomen ten opzichte van 27% in de placebogroep. Ook op secundaire eindpunten als pijnvrij na twee uur, aanhoudende respons gedurende 24 uur en het weer terugkomen van de hoofdpijn scoorde de BIBN-groep significant beter dan de placebogroep. De meest voorkomende bijwerking was het optreden van paresthesie (prikkelingen), in een milde vorm.

Tot nu toe lijken deze resultaten veelbelovend: de werkzaamheid lijkt vergelijkbaar met die van triptanen, zonder de ongewenste cardiovasculaire bijwerkingen. Dit dient uiteraard in een vergelijkende studie nog te worden bevestigd. Een ander interessant vraagstuk is of dit middel effectief zal zijn bij patiënten die niet reageren op triptanen. Ook hiervoor is verder onderzoek nodig.

Bronnen

  1. Olesen J et al. Calcitonin gene-related peptide receptor antagonist BIBN 4096 BS for the acute treatment of migraine. N Engl J Med 2004;350:1104-1110.
  2. Durham PL. CGRP-receptor antagonists - a fresch approach to migraine therapy? N Engl J Med 2004;350:1073-1075.