De kanttekeningen

Doseringspaniek

WEETNIETGrote paniek in apothekersland toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg ontdekte dat in sommige gevallen de doseringcontrole van sterk werkzame geneesmiddelen, die per kilogram of per vierkante meter lichaamsoppervlak moeten worden gedoseerd, door de apotheeksoftware niet op de juiste manier gebeurt. De KNMP liet haar leden weten dat voor deze middelen met onmiddellijke ingang dient te worden overgegaan op handmatige doseringscontrole en dat met terugwerkende kracht moet worden bekeken of er nog patiënten rondlopen die een onjuiste dosering krijgen.

Zonder twijfel hebben we hier te maken met een storm in een glas water. De middelen waar het om gaat worden vrijwel uitsluitend voorgeschreven door specialisten met ervaring met het voorschrijven ervan. Uiteraard kunnen deze ook fouten maken, maar gelukkig wordt door de meeste apothekersassistenten en apothekers niet blindelings vertrouwd op de signalen die de computer afgeeft. Veelal worden doseringen al handmatig gecontroleerd, zeker wanneer het om risicovolle geneesmiddelen of om geneesmiddelen voor risicogroepen, zoals kinderen, gaat. Tenslotte is het op zijn minst vreemd dat de Inspectie in dit geval de apotheken op de korrel neemt. Immers, ons ontbreekt in veel gevallen de meest relevante informatie om een nauwkeurige doseringsberekening te doen, namelijk de indicatie. Als belangrijk adviesorgaan aan de beleidsbepalers in de gezondheidszorg zou de Inspectie er goed aan doen te eisen dat de apotheker inzage krijgt in de indicatie en informatie krijgt over belangrijke medische gegevens zoals nier- en leverfunctiestoornissen, zwangerschappen, allergieën enzovoort. Dat zou pas écht een risicovermindering betekenen!

 


 

OPG-apotheek wordt echte winkel

 

Aankomende CEO Marc van Gelder van de OPG-Groep heeft wilde plannen met de Mediveen apotheken. Deze "apotheken van de toekomst" moeten twee verschillende balies krijgen: een snelbalie voor het afhalen van recepten en een adviesbalie voor de klant die meer informatie over zijn medicijn wil. Briljant! Waarom is niemand ooit eerder op dit idee gekomen? Al jarenlang piekeren apothekers zich suf over de manier waarop ze hun kennis ten gunste van de farmaceutische patiëntenzorg kunnen inzetten en nooit is iemand op dit eenvoudige idee gekomen.

Behalve met méér informatie moet - in van Gelder's visie - de klant (het woord patiënt kent de retailer niet) ook met méér producten de deur uit. Dit moet bereikt worden door het vergroten en beter zichtbaar maken van het assortiment. Aan branchevreemde producten gaan de OPG-apotheken in tegenstelling tot drogisterijketens echter niet beginnen: "het hoeft niet gezellig winkelen te worden in de apotheek".

Het is telkens weer opmerkelijk hoe retaildeskundigen denken de apotheek in zijn huidige vorm op de kop te moeten zetten. Alsof in het recente verleden niet meerdere pogingen om het roer om te gooien een grote sof zijn geworden. Waarom het de nieuwe OPG-topman nu wél gaat lukken is vooralsnog niet duidelijk. Zo baanbrekend nieuw lijken de plannen namelijk niet. Maar is succesvolle retail ook niet meer een kwestie van imagebuilding dan van daadwerkelijke veranderingen?

 


 

Actueel

130 miljoen voor nieuw farma-instituut

 

GOED Minister Hoogervorst wil met 130 miljoen euro het Topinstituut Pharma opzetten. Bij een onlangs gehouden werkbezoek op het Healthcare Institute of New Jersey (Verenigde Staten) kwam Hoogervorst erachter dat het daar stikt van de goed opgeleide Europeanen. De Amerikaanse National Institutes of Health hebben jaarlijks gezamenlijk maar liefst 28 miljard dollar te besteden en trekken daarmee onder andere veel Europees talent aan. Het nieuw op te richten farmaceutisch onderzoeksinstituut moet voorkomen dat wetenschappers massaal Nederland verlaten.

De benodigde 130 miljoen euro zou, verspreid over vier jaar, moeten komen uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Daarnaast vindt de minister dat het bedrijfsleven en de universiteiten samen ook 130 miljoen moeten investeren. Verschillende Nederlandse farmaceutische bedrijven, waaronder Organon en Solvay, hebben al positief gereageerd op het voorstel.

Het Topinstituut betekent goed nieuws voor Nederlandse onderzoekers die nu geen mogelijkheid hebben om binnen de landsgrenzen hun talenten te benutten. Hopelijk is het toegezegde bedrag voldoende om de wetenschappelijke emigratie te stoppen.