De Kantekeningen

Pijnstillend
Image
Hoe maak ik meer winst uit deze relatief goedkope Xylocaine® polyampullen? Dit zal Astra Zenica gedacht hebben toen ze hun omzet aan het bestuderen waren. Het anaestheticum wordt regelmatig gebruikt in kleine volumina, waardoor de 5 ml polyampullen gretig aftrek vonden onder (huis)artsen. Wegens ‘rationalisatie van het productenpakket’ zijn de polyampullen echter niet meer leverbaar. De fabrikant adviseert Xylocaine® ampullen van 20 ml als alternatief, die tweemaal zo duur zijn en waarvan het merendeel van de inhoud zal worden weggegooid. Toch maar even kijken of er niet een goedkoper alternatief bestaat…

Vergrijzing
Image
Volgens een rapport van het CBS is het verwachte aantal levensjaren van de Nederlander sterk gestegen. Van meisjes die in 2007 zijn geboren wordt geschat dat zij gemiddeld 82,3 jaar oud zullen worden. Dit is 4,3 jaar ouder dan jongens, die naar verwachting 78,0 jaar worden. Vooral sinds 2002 is de levensverwachting flink toegenomen. Maar ondanks de vergrijzing is in Nederland vanaf 2002 het aantal sterfgevallen ieder jaar gedaald. Deze afname is het meest opvallend onder de zeventigers en wordt grotendeels verklaard door een afgenomen sterfte door hart- en vaatziekten. Nederland is wat dit betreft geen koploper. In landen als Frankrijk en Spanje is de levensverwachting van vrouwen nog aanzienlijk hoger.

Actueel 

Tibolon voor postmenopauzale vrouwen
Image
Tibolon heeft een progestagene, een zwak androgene en een zwak oestrogene werking. Het is effectief bij vasomotore klachten en in klinisch onderzoek met een gemiddelde duur van twee jaar. is aangetoond dat het de botmassa van de wervelkolom en de heupen vergroot. Maar over het effect op borstkanker en cardiovasculaire aandoeningen is minder bekend. Om deze reden is een onderzoek onder 4538 vrouwen met osteoporose gestart. Ze gebruikten gedurende gemiddeld 34 maanden 2,5 milligram tibolon per dag of placebo. Het aantal vertebrale en niet-vertebrale fracturen nam significant af in de tibolongroep versus placebo. Ook nam het risico op invasieve borstkanker en darmkanker door gebruik van tibolon significant af. Echter in de tibolongroep werd een zodanige toenamen van het risico op een beroerte aangetoond, dat de studie voortijdig beëindigd moest worden. Voorzichtigheid met langdurig tibolongebruik is dus geboden.

En dan nog even dit…

Broccoli voor diabeten
Image
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Grote bedragen worden uitgegeven aan geneesmiddelen ter preventie van hart- en vaatziekten bij diabetespatiënten. Diabeten hebben namelijk een vijfmaal zo grote kans op cardiovasculaire aandoeningen en beroerte dan niet-diabeten. Hoge bloedglucosespiegels zijn hiervoor verantwoordelijk. Amerikaanse onderzoekers aan de University van Watwick hebben ontdekt dat de stof sulforafaan de ontwikkeling van vaatziekten bij diabetici kan tegengaan en het herstel van vaten kan bevorderen. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Diabetes van 6 augustus. Het in vitro onderzoek toonde aan dat sulfofaraan door activatie van transcriptiefactoren het vrijkomen van protectieve enzymen reguleert. Sulfofaraan is een bestanddeel van broccoli. Op basis van het onderzoek zijn geen harde conclusies te trekken, maar de onderzoekers verwachten wel dat in de toekomst het eten van broccoli onderdeel wordt van het dieet van diabetici. Het is komkommertijd, en dus is het wachten op het moment waarop de industrie dit gat in de markt ontdekt en voedingssupplementen met broccoli-extract op de markt worden geïntroduceerd.

Pump it up met Siberische ginseng
Image
Op het gebied van de voedingssupplementen is nog meer te melden. Sinds kort maakt de z-index melding van een nieuw middel voor mannen, met de niets verhullende naam Penis XL. Het preparaat bestaat onder andere uit Siberische ginseng en stimuleert de aanmaak van testosteron. Het eindresultaat na één kuur is een groei van het mannelijk geslachtsdeel die varieert tussen 0,5 en 3,0 cm. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.