Actueel

Malariavaccin veelbelovendImage
In The New England Journal of Medicine is onlangs een artikel over de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria verschenen. Uit twee onderzoeken in Tanzania en Kenia blijkt dat het vaccin een grote mate van bescherming biedt wanneer toegediend aan jonge kinderen. Bij de studie in Tanzania waren 340 zuigelingen betrokken. Naast het standaardvaccinatieprogramma tegen difterie, tetanus, kinkhoest en influenza, kregen zij driemaal het vaccin tegen malaria toegediend óf een hepatitis B-vaccin. Uit de resultaten bleek dat de antilichamenrespons na toediening van het malariavaccin niet minder was dan de respons na hepatitits B-vaccinatie.  Zes maanden na de laatste dosis van het malariavaccin bleek de effectiviteit van het vaccin tegen Plasmodium falciparum malaria 65,2% (95%BI: 20,7 - 84,7, p=0,01). Er zijn momenteel meer vaccins in ontwikkeling. Ieder vaccin is opgebouwd uit antigenen tegen enkele eiwitten die aan de buitenkant van de parasiet voorkomen. Aan het vaccin wordt tevens een adjuvans toegevoegd om de immuunrespons te versterken. De effectiviteit, veiligheid en immuunrespons tussen de vaccins die in ontwikkeling zijn zullen verschillen. Het vinden van het beste recept is nog een uitdaging voor de fabrikanten. Bron: Abdulla S, Oberholzer R, et al. Safety and immunogenicity of RTS,S/AS02D malaria vaccine in infants. N Engl J Med. 2008;359(24):2533-2544.

De kantekeningen

ImageDe JSF van de gezondheidszorg
SOA€™s, vooral bij jongeren, baren de overheid toenemende zorgen. Zo brengen bepaalde stammen van het humane papillomavirus (HPV) door anogenitaal contact op latere leeftijd cervixcarcinomen over. Vandaar dat overwogen wordt meisjes al op jonge leeftijd te vaccineren. Het is zaak dit te doen voordat zij seksueel actief worden. Er zijn op dit ogenblik in ons land twee vaccins geregistreerd tegen HPV: Gardasil® en Cervarix®. De eerste, ontwikkeld door Sanofi-Pasteur, is een tetravalent vaccin dat zowel werkzaam is tegen de stammen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit carcinoom (16 en 18) als de genitale wratten (6 en 11). Het is door de FDA goedgekeurd en sinds 2006 op de markt en Cervarix, bivalent (stammen 16 en 18), ontwikkeld door GSK, sinds 2007. Beide vaccins werken preventief maar niet curatief. Gezien de langere ervaring, een zelfde prijs op de vrije markt als ook de betere dekking zou iedere deskundige de voorkeur aan het Franse preparaat moeten geven. Maar zo niet de Britse en Nederlandse autoriteiten die, via een volstrekt ondoorzichtige Europese aanbesteding, beiden besloten Cervarix als keuzepreparaat voor hun respectieve rijksvaccinatieprogramma ´s te kiezen. Dit kan dus alleen maar gebaseerd zijn op niet-farmacologische argumenten als de prijs of andere duistere beweegredenen zoals bij de Joint Strike Fighter. Wij houden ons hier toch verre van omkoping, steekpenningen of smeergeld?

Hoe Pfizer de eigen handel veilig stelt? Image
Ondertussen zullen er in de apotheken al heel wat gesprekken met patiënten over het vervallen van de vergoeding van veel statinen hebben plaatsgevonden. De kosten van het gebruik van de cholesterolverlagers rezen de pan uit, zeker nu steeds meer patiënten voor behandeling in aanmerking komen. Deze hoge kosten werden voornamelijk veroorzaakt door atorvastatine (Lipitor®). Door een goede lobby van fabrikant langs met name medisch specialisten werden de dure pillen op grote schaal voorgeschreven. Dit ondanks grote onderzoeken die aantoonden dat nieuwere en duurdere cholesterolverlagers geen betere resultaten geven dan simvastatine of pravastatine. Reden voor minister Klink om te bekijken of er nog ergens iets te bezuinigen viel. Nu alleen nog de patentloze simvastatine en pravastatine vergoed worden, gaat de omzet van atorvastatine zienderogen achteruit. Het was wachten op een reactie van Pfizer om de eigen handel veilig te stellen. In een brief naar apothekers, huisartsen en specialisten waarschuwt de fabrikant / totaal ongefundeerd / voor gezondheidsrisico€™s bij het omzetten op de goedkopere statinen. Daarnaast heeft Pfizer alle artsen een stapel voorgedrukte artsenverklaringen toegestuurd, om de administratieve belasting bij het voorschrijven van atorvastatine wat te verzachten. De tijd zal ons leren hoe effectief deze lobby van Pfizer is.

APK 2009
Maar liefst negentien artikelen zijn in 2008 verschenen in uw lijfblad Pharma Selecta. Degene die ze allemaal heeft gelezen is farmacotherapeutisch helemaal up-to-date en 100% farmaco- consultant proof. Anderzijds zijn er de nodige veranderingen in het vergoedingenstelsel die u de nodige kopzorgen geven. En dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen van de kredietcrisis. Check hieronder of u voor 2009 door de Algemene Pharmaceutische Keuring (APK) komt. Trek zelf uw conclusies?

Magistrale bereidingen gaan het komend jaar:
a. helemaal de deur uit, want te veel gedoe, levert niets op;
b. eindelijk geld opleveren met de nieuwe tarieven die door de NZa zijn vastgesteld;
c. mijn apotheek is magistraal, maar bereiden doen we al lang niet meer.

Ranking the drugs: op de eerste plaats staat wat kosten voor de samenleving betreft:
a. Avastin van de firma Roche;
b. Lipitor van de firma Pfizer;
c. Simvastatine van Ranbaxy.

Als 100% farmaco-consultant neem ik uiteraard de MDRDwaarde mee in het medicatiereview:
a. Wij checken alles, kom maar op met de diagnostische do-ityourself kits.
b. Een lage MDRD maakt dosisreductie voor een groot aantal middelen noodzakelijk.
c. Inderdaad, overgewicht moet hard worden aangepakt.

Bij het woord €˜keten€™ denk ik direct aan:
a. Een caravan op het platteland met hierin te jonge jongeren met te veel bier.
b. Mediq, Kring, Service, etc.
c. Een prachtige collier van goud ingezet met diamanten.

Pharma Selecta is voor mij:
a. kastvulling in de tijdschriftenstelling;
b. hèt blad om op de hoogte te blijven van nieuwe geneesmiddelenintroducties;
c. basismateriaal voor gerecycled papier via mijn papiercontainer.

De hoofdredacteur van Pharma Selecta heet:
a. Niels van Haarlem;
b. Jos Lüers;
c. Ab Klink. Puntentelling:

Antwoorden a: 5 punten; antwoorden b: 0 punten; antwoorden c: 10 punten. 0-15 punten:
Gefeliciteerd, u heeft de APK glansrijk doorstaan! U bent helemaal op de hoogte van de laatste stand van zaken in farmacieland. U gaat het vast helemaal maken in 2009. 20-35 punten: U bent een middenmoter. Wij bevelen u aan om in 2009 iets meer aandacht te geven aan de ontwikkelingen in farmaceutisch Nederland. U komt dan vast en zeker dingen tegen die de uitvoering van het vak leuker en spannender maken. 40-60 punten: Komt u eigenlijk nog wel eens in de apotheek? Uw kennisniveau is beneden alle peil. Er zijn voor u twee opties: direct stoppen met beroepsuitoefening of direct inloggen op pharmaselecta.nl om jaargang 2008 nog eens goed door te nemen.