De indicatie op het recept en straks toegang tot relevante labgegevens.., niet alle artsen zijn blij met de oprukkende rol van de apotheker als medebehandelaar. Verzet hiertegen is bij voorbaat een verloren achterhoedegevecht. Immers, alles is in het belang van de kwaliteit en doelmatigheid van de farmacotherapie voor de patiënt - degene om wie het allemaal draait.

 

Dat er hier nog veel winst te behalen valt is duidelijk. Iedere apotheker die maar een beetje werk maakt van individuele begeleiding kent de voorbeelden. Inhalatiemedicatie die compleet verkeerd gebruikt wordt, medicatie die niet of op het verkeerde moment wordt genomen, onacceptabele bijwerkingen die de patiënt niet aan zijn behandelaren rapporteert, noem maar op.

Elke inspanning, die wij steken in polyfarmacie, ontslagbegeleiding, medicatiereviews, voorlichting, risicoselectie en andere begeleidingsvarianten van de individuele patiënt, loont. Het loont des te beter naarmate we meer van de patiënt weten, zoals indicatie en labwaarden. Met de prestatiebekostiging voor de deur hebben we bovendien nu de unieke kans om voor al deze activiteiten beloond te worden, in plaats van dat ze als vrijblijvend hobbyisme worden beschouwd.

Er ligt een hoop werk op ons te wachten en op basis van bovenstaande kan er wat mij betreft maar één conclusie worden getrokken... er zijn veel te weinig apothekers.

 

Jos Lüers, hoofdredacteur

De kanttekeningen

 

Weinig exclusief

Eind vorig jaar werd bekend dat in 2011 medicatie voor het stoppen met roken vergoed zal worden door de zorgverzekeraar. Als snel bleek dat sommige zorgverzekeraars de verstrekking exclusief via de Nationale Apotheek (UVIT) of Azivo internetapotheek (Menzis) laten verlopen. Is dit zinvol? Wordt de drempel daarmee lager om te stoppen? Wordt er betere uitleg gegeven? Is de het slagingspercentage hoger? Vooralsnog niet. Nortryptiline, bupropion en varenicline zijn geneesmiddelen waarbij voorlichting nodig is. Zo staat in de bijsluiter van nortriptyline dat het een antidpressivum betreft en niet dat dit geneesmiddel ook gebruikt kan worden voor het stoppen met roken. Ook het innameschema van varenicline behoeft uitleg. En wel het allerbelangrijkst - iets wat de patiënt niet eenvoudig zelf kan uitzoeken - vindt er medicatiebewaking plaats door deze internetapotheken? De verstrekking van deze medicatie vraagt bij uitstek een persoonlijk contact tussen de patiënt en de apotheek. De aflevering door een internetapotheek lijkt wellicht in eerste instantie goedkoper voor de verzekeraar, maar is weggegooid geld als blijkt als de patiënt het middel niet of niet goed gebruikt. Daar is weinig exclusief aan.

 

Gegevensuitwisseling

Kort geleden viel bij de patiënten de brief van het ministerie van VWS in de bus, waarin staat dat er uitwisseling plaatsvindt van medische gegevens via het landelijk elektronisch patiëntendossier EPD. In de daarop volgende weken werd regelmatig gebeld of aan de balie gevraagd of men er wel goed aan deed dit toe te staan. Heb ik een brief ontvangen waarin ik toestemming hiervoor heb gegeven? Het was weer eens ouderwets lastig om het aan de patiënt uit leggen. Wie kan garanderen dat er geen misbruik van dit systeem wordt gemaakt? In de uitzending van Tros Radar van 28 februari werd in de indruk gewekt dat de Thuisapotheek onrechtmatig aan de medicatiehistorie van patiënten was gekomen. Hierdoor komt - wellicht ten onrechte - de nadruk te liggen op misbruik en vergeet de patiënt de voordelen van een EPD. Het is belangrijk te weten wie het dossier inkijkt. Wanneer er toestemming is gegeven tot uitwisseling van medische gegevens zou te zien moeten zijn wie in het dossier heeft gekeken en wanneer. Het is de bedoeling dat dit mogelijk wordt, maar hoe en wanneer is niet duidelijk. Op dit moment moet de Eerste Kamer beslissen of het wetsvoorstel van het EPD wordt geaccepteerd. Het lijkt erop dat er geen meerderheid voor is. In 1997 is het idee van een landelijk elektronisch patiëntendossier geïntroduceerd. Inmiddels zijn we enkele honderden miljoenen euro's verder en nog steeds functioneert het niet.